Plečnikov stadion prenavljajo le delno

Nova streha le za v neurju poškodovani del stebriščne lope ob Dunajski cesti.

Objavljeno
14. januar 2014 17.27
Prenova strehe na Plečnikovem stadionu za Bežigradom,Ljubljana Slovenija 13.01.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Družba BŠP, katere lastniki so Joc Pečečnik, MOL in Olimpijski komite Slovenije, je pred kratkim le začela najnujnejšo sanacijo spomeniško zaščitenih delov Plečnikovega stadiona, poškodovanih v neurju lanskega avgusta.

Maja Štefula iz BŠP je razložila, da bo izvajalsko podjetje Proming International do srede februarja odstranilo vse lesene tramove na razkritem delu stebriščne lope ob Dunajski cesti, poskrbelo za restavriranje in jih nato vrnilo na staro mesto. Večino dotrajane in delno poškodovane lesene konstrukcije bodo nadomestili z novo, sredinski del nadstreška nad vhodi pa bo dobil tudi novo kovinsko streho. Ob neurju je je namreč odtrgalo kar 250 kvadratnih metrov. Osnovna sanacija bo po podatkih Štefule stala 37.000 evrov.

V okviru izvajalske pogodbe je tudi sanacija poškodovanega opečnatega zidu ob Vodovodni cesti. Prav tako so v ozkem pasu med stadionom in Samovo ulico, kjer je včasih stala bencinska črpalka, že odstranili manjši pisarniški objekt. Tam je bila po zaprtju črpalke nekaj časa pisarna za prodajo rabljenih avtomobilov, zadnja leta pa zaradi vandalov le še obcestna sramota. Sicer pa je objekt vseskozi deloval kot tujek v okolici Plečnikovega spomenika.

Vprašanja brez odgovorov

Kdaj se bo začela temeljitejša sanacija vseh poškodovanih ali dotrajanih delov stadiona (z glorieto vred) oziroma njegovo spreminjanje v mestno rekreativno površino, na kateri bi lahko organizirali večje prireditve, nam sogovornica ni znala napovedati. Za začasno ureditev stadiona, ki bi zajemala zaščito vseh delov spomenika, ureditev talnih površin, tribun, vhodov in servisnega objekta s sanitarijami, bi namreč potrebovali 645.000 evrov.

Še manj je jasno, ali se bo sploh kdaj začel izvajati veliki načrt prenove stadiona. Na sodišču namreč še ni rešen spor s stanovalci iz sosednjih Fondovih blokov, ki nasprotujejo pozidavi zelenice na severni strani (to si lastijo tako občina kot stanovalci).