Plečnikovega stadiona ne prerašča več goščava

Jesensko čiščenje: Stadion čaka na ogled inšpektorja, o okoljevarstvenem soglasju upravno sodišče.

Objavljeno
18. november 2015 18.54
Plečnikov stadion. V Ljubljani 18.11.2015[stadion,plečnik,arhitektura]
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Družba Bežigrajski športni park (BŠP) je pred dnevi končala dela na Plečnikovem stadionu, ki so potekala od druge polovice oktobra. Čiščenje je trajalo štiri tedne in zdaj je propadajoč objekt znova v nekoliko bolj zglednem stanju. Direktor in večinski lastnik BŠP Joc Pečečnik poudarja, da za stadion skrbijo, »kolikor je mogoče«.

Maja Štefula iz BŠP je pojasnila, da so poleg odstranitve rastja po navodilih inšpektorata za kulturo in medije opravili tudi vzdrževalna dela na glorieti zaradi zamakanja vode. Inšpektor si bo objekt ponovno ogledal v petek. Podjetje KPL je obrezalo tudi topole na južni strani stadiona ob Samovi ulici. Obrezali so veje, ki so posušene ali ogrožajo varnost mimoidočih ter bi lahko poškodovale zidano ograjo spomenika. »Ker celovite prenove verjetno še nekaj časa ne bomo začeli, je drevored topolov smiselno ohranjati, dokler ne bo možno zasaditi novih dreves po končani prenovi,« je v poročilu o opravljenih vzdrževalnih delih zapisala Maja Štefula.

Za Delo je pojasnila, da so tokrat ob čiščenju rastlinja uničili tudi koreninski sistem, tako da pričakujejo, da bo čiščenje tokrat zaleglo za nekoliko daljše obdobje. Potem ko je ministrstvo za okolje in prostor pred dobrim mesecem zavrnilo pritožbo BŠP glede odločitve Arsa o zavrnitvi izdaje okoljevarstvenega soglasja,­ je BŠP zoper odločbo ministrstva vložil tožbo na upravno sodišče in po besedah Maje Štefula upajo na ugodno rešitev, da bi lahko nadaljevali projekt. Konec oktobra je skupščina BŠP skladno z odločitvijo ljubljanskih mestnih svetnikov (MOL ima v družbi 28-odstotni delež) sicer podaljšala družbeno pogodbo do jeseni 2017.