Po petih letih urbana tudi v virtualni obliki

Preizkusno obdobje aplikacije za android bo za prvih tisoč uporabnikov trajalo do konca avgust.

Objavljeno
22. maj 2014 15.47
Plačevanje parkirnine z mobilnim telefonom, Ljubljana, 20.Maj2014
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Dobrih pet let po uvedbi kartice urbana, ki je 1. maja 2009 zamenjala žetone in gotovinsko plačevanje, na LPP predstavljajo virtualno urbano. Za zdaj je na voljo uporabnikom, ki imajo na pametnem telefonu operacijski sistem android.

Po trimesečnem testiranju med zaposlenimi na LPP in Javnem holdingu Ljubljana (JHL) je aplikacija na voljo tudi širši javnosti. Kot je pojasnila direktorica JHL Zdenka Grozde, ima virtualna urbana vse funkcije rumene (vrednostne) urbane. Uporabniki, ki bodo aplikacijo lahko brezplačno prenesli prek Googlove spletne trgovine, bodo telefon približali validatorju ter tako plačali vožnjo z mestnim avtobusom, prevoz z vzpenjačo, uporabo parkirišč podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice ali si izposodili kolo v sistemu Bicikelj. Virtualne urbane v knjižnicah in muzejih (še) ne bo mogoče uporabljati, je pa aplikacija zasnovana tako, da omogoča vključevanje dodatnih storitev, je dejala Grozdetova.

»Dobili smo soglasje informacijske pooblaščenke in preverili tudi, kako bo potekal nadzor nad uporabo virtualne urbane,« je direktorica ljubljanskega holdinga zagotovila, da so preverili vse vidike uporabe spletne aplikacije. Po njenih besedah tako nadzornik na mestnem avtobusu uporabniku ne bo zasegel telefona, pač pa ga bo prosil, naj ga sam prisloni na terminal, s katerim bo preveril, ali je bila vožnja plačana.

Povratne informacije

Število uporabnikov je v preizkusnem obdobju, ki bo trajalo do konca avgusta, omejeno na tisoč. Ti bodo ob prenosu aplikacije dobili 2,5 evra dobroimetja, svoj račun pa bodo lahko polnili na urbanomatu, prek monete in na vseh prodajnih mestih, kjer je tudi sicer mogoče polniti klasično urbano. Po besedah Grozdetove so se za največ tisoč uporabnikov v testnem obdobju odločili, ker je tolikšen vzorec dovolj velik, pa tudi zaradi stroškov z dobroimetjem.

Nove storitve, nove možnosti

Po prvih tisoč registracijah bo za druge uporabnike na voljo različica virtualne urbane, v kateri bodo zgolj informativne vsebine (urnik prihodov mestnih avtobusov in druge potovalne informacije, pregled parkomatov v bližini, vozni red vzpenjače ...), ne bo pa z njo mogoče plačevati storitev. Grozdetova je pozvala testne uporabnike, naj odgovarjajo na anketne vprašalnike, ki so del aplikacije, tako da bodo zbrali čim več povratnih informacij. Po koncu preizkusnega obdobja bo virtualna urbana na voljo za vse. Razvoj aplikacije je sicer plod sodelovanja med mestnim avtobusnim prevoznikom in Telekomom Slovenije.

Širjenje mreže

Glede uporabe prek drugih operacijskih sistemov je direktorica JHL povedala, da se že pogovarjajo z Microsoftom, tako da naj bi bila aplikacija za windows na voljo še letos. »To je odvisno od operaterjev, ki pa že prihajajo do nas.«

Od prvega maja 2009 so na LPP sicer izdali 783.143 urban, od tega je bilo vrednostnih 520.659, terminskih oziroma poimenskih pa 262.484. Število urbanomatov se je s 189 iz leta 2009 povečalo na 275, kolikor jih je danes.