Po prenovi bo v vili Urška zavod za oskrbo na domu

MOL po šestih letih iskanja rešitev za svojo propadajočo hišo le našla pravo. Obnova bo končana do decembra.

Objavljeno
15. julij 2014 16.14
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Vilo Urška na Poljanski 97, ki je prazna propadala kar šest let, je MOL končno začela prenavljati. Pred kratkim so se namreč pojavili delavci VG 5, ki so okoli nje že postavili gradbiščno ograjo in začeli odstranjevati njene dotrajane dele. Po končani prenovi se bo vanjo vselil ljubljanski javni zavod za oskrbo na domu.

Z gradbiščne table lahko razberemo, da je bilo gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo vile, katere veranda je bila občasno zatočišče za brezdomce, izdano 25. februarja letos, izvajalec (VG 5) pa je bil izbran in uveden v delo v prvi polovici tega meseca. Prenova mora biti končana v šestih mesecih (njena vrednost z ureditvijo zunanjih površin znaša približno 600 tisočakov brez davka), Zavod za oskrbo na domu Ljubljana pa se bo vanj vselil konec tega ali v začetku prihodnjega leta.

S petih lokacij na eno

Direktorica omenjenega zavoda Liljana Batič je povedala, da bodo uprava in štiri organizacijske enote, ki zdaj delujejo na kar petih različnih lokacijah po mestu, končno lahko začele delovati na eni. To po njenem prepričanju pomeni precejšnjo racionalizacijo delovanja, lažja pa bo tudi organizacija dela. V vili bo približno 15 zaposlenih (uprava, vodje organizacijskih enot, koordinatorji pomoči na domu), oskrbovalke pa bodo še naprej delale na terenu tako kot doslej. Velika pridobitev bo tudi velik pritlični večnamenski prostor, v katerem bodo lahko izvajali izobraževanja, delovala bo lahko skupina za samopomoč, v njem pa se bodo srečevali in družili tudi uporabniki njihovih storitev ter svojci. Organizirali bodo še različne zdravstvene dejavnosti, skratka vse, kar zdaj ni mogoče zaradi premajhnih prostorov.

Glede na to, da zavod s 117 oskrbovalkami skrbi za pomoč na domu že več kot 600 ostarelim Ljubljančanom, številka pa iz leta v leto le narašča (zaradi staranja prebivalstva, odhajanja ostarelih iz predragih domov za upokojence nazaj v stanovanja ...), bodo novi prostori prišli kot nalašč. Kaj bo z opuščenimi prostori zavoda za oskrbo na domu, pa bo stvar MOL in morebiti tudi novih potreb tega zavoda.

Zgodovina prenove

Pri tem ne gre pozabiti, da MOL dolgo časa ni vedela, kaj s tem spomeniško zaščitenim objektom (ali ga prenoviti in oddati v najem ali prodati oziroma zamenjati za drugo nepremičnino). Ko je 27. junija 2008 vilo zapustil zadnji najemnik, to je bila podružnica celovške Mohorjeve družbe, je bila ta v zelo žalostnem stanju. Zaradi dotrajane strehe je vanjo zamakalo, dež, vlaga in zmrzal pa sta nato v nadaljnjih šestih letih naredila svoje. Močno je načeta njena severna fasada (omet se lušči, ponekod je vidna že opeka), prav tako večina oken in vrat.

Da je treba z objektom s 470 kvadratnimi metri bivalnih prostorov in 350 kvadratnih metrov velikim dvoriščem nekaj narediti, je pred petimi leti začel opozarjati že nadzorni odbor MOL. Toda občina se nikakor ni mogla odločiti, kaj s tem objektom. Najprej je bila v igri ideja, da bi ga preuredili v hišo za brezdomce. Ko je ta padla v vodo, so začeli razmišljati, da bi tja s Karunove preselili materinski dom, a se ni zgodilo nič. Medtem so dali vilo oceniti in sodni cenilec jo je skupaj s pripadajočim zemljiščem okoli nje ocenil na 1,2 milijona evrov.

V letu 2011 je MOL prišla na novo idejo, in sicer, da bi jo zamenjala za delež na objektu Vegova 7, ki je v lasti ministrstva za šport. Država pa bi po preureditvi vile v njej odprla medpodjetniški izobraževalni center za potrebe Biotehniškega šolskega centra iz Ljubljane. A je tudi ta ostala na ravni teorije.

Šele 8. maja 2013 pa je ljubljanski župan prvič omenil, da bi na Poljanski 97 prostore lahko dobil mestni javni zavod za oskrbo na domu. Obljubil je, da bodo objekt prenovili do konca leta, kar se sicer ni zgodilo, se pa bo z enoletno zamudo. V vsem tem času pa bi lahko občina z oddajanjem prostorov zaslužila približno 100.000 evrov, saj je zadnja mesečna najemnina znašala 1275 evrov.