Počitnice razgrabljene v nekaj dneh

V 14 programih poletnega počitniškega varstva, ki jih letos sofinancira ljubljanska občina, je 1836 mest.

Objavljeno
10. maj 2017 19.51
Tečaj modeliranja pri Zvezi prijateljev mladine, 13.8.2015, Maribor [Zveza prijateljev mladine]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana − Ljubljanska občina bo letos sofinancirala poletno počitniško varstvo trinajstim organizatorjem. V treh dneh zbiranja prijav so se nekateri programi že napolnili, še vedno pa je nekaj prostih mest. Otrokom bodo na voljo različne dejavnosti: plavanje, ples, umetniško ustvarjanje ...

Še posebno brezplačni programi so bili takoj zasedeni. V ZPM Ljubljana Moste - Polje, kjer pripravljajo tri za starše brezplačne počitniške tedne na OŠ Ketteja in Murna, so bila vsa mesta takoj polna, starši so prijavili več kot sto otrok, tako da imajo polne tudi že čakalne vrste, je povedala Nina Balent. Po večletnih izkušnjah pa ugotavljajo, da je veliko tudi odjav, saj se starši prijavljajo na več različnih programov, da bi otroku vsaj nekje zagotovili mesto. Kot je povedala Polona Kovačič z Zavoda LI-CE, likovnega centra, bodo imeli pet tednov brezplačnega počitniškega varstva s po 28 otroki, vendar pa jih je že v ponedeljek zjutraj čakalo presenečenje, prejeli so več kot 250 prijav; zadnji termin je bil poln z elektronsko pošto, ki je prispela ob 7. uri. Zaradi velikega povpraševanja so v juliju in avgustu odprli dva nova termina, ki bosta samoplačniška, po 20 evrov na dan. Ponujajo prepletanje športnih in ustvarjalnih dejavnosti.

Rekordno hitro zasedeni

Tudi v ZPM Ljubljana Vič - Rudnik je bilo rekordno hitro napolnjenih vseh 84 brezplačnih mest v prvih treh počitniških tednih. Manca Lavrin je povedala, da bodo šli na izlet, pripravili ustvarjalne, športne, plesne in glasbene delavnice ter obiskali različne kulturno-umetniške ustanove. Kopali se bodo na kopališču Kodeljevo, obiskali gasilsko brigado, policijske konje na Hipodromu Stožice, muzej in galerije, se sprehodili na Rožnik, Ljubljanski grad, Mostec in na veliko igrišče v Tivoli. Z ladjico bodo pluli po Ljubljanici, se vozili z vlakom do bližnjega kraja itn.

Na Mestni ZPM Ljubljana, kjer pripravljajo program za pet počitniških tednov v Mladinskem domu Jarše, imajo čakalno vrsto z od 15 do 25 otroki v posameznem terminu, je povedala vodja programov Tanja Povšič. Prostor pa še imajo v dodatnih štiriurnih počitniških aktivnostih, kot so Potepanja po Ljubljani, Likovne ustvarjalnice, Igrive tačke, Radijske pustolovščine, Gledališke delavnice, Bienalske ustvarjalnice itn., ki stanejo od 35 do 105 evrov na teden.

Tudi v ZPM Ljubljana Center in Šiška, ki bodo poletno počitniško varstvo organizirali na OŠ Poljane in na OŠ Miška Kranjca, starši pa bodo plačali 1,2 evra na dan, imajo že skoraj vse polno, nekaj mest je še v tednu od 14. do 18. avgusta. Kot je povedala Meta Barlič, se bodo veliko gibali, se družili in sproščali ob glasbi, plesu in druženju z vrstniki ter obiskali ustanove, zanimive za otroke. Spretne prstke bodo ogrevali z ustvarjalnimi delavnicami, telo razgibavali z različnimi športi z žogo, pripravili tradicionalni vodni dan ter iskali skriti zaklad.

Polno imajo tudi v Plesnem društvu Libero, ki bo program izvajalo osem počitniških tednov, starši pa bodo plačali dva evra na dan. Na Socialni akademiji – Zavodu za izobraževanje in kulturo imajo zapolnjenih vseh 84 mest v treh počitniških tednih, imajo pa čakalno listo, na katero vpisujejo vse, ki se še prijavljajo, je povedala vodja projektov Neža Repanšek. V programu z naslovom Jaz, novinar bodo mali nadobudneži odkrivali in razvijali svoje talente skozi fotografijo in video ter spoznavali poklic novinarja in različne novinarske zvrsti. Poleg tega bodo vsak dan na programu rekreacija in izleti, druženje in ustvarjalne igre ter spoznavanje domačega mesta.

Tudi v zavodu za rekreacijo, šport in prosti čas G-REGA, ki bo program izvajal na bazenu Laguna vseh deset počitniških tednov – v skupini je prostora za 28 otrok, starši pa plačajo pet evrov na dan –, so vsa mesta polna. Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta ima za tri tedne razpisanih 25 mest v Muzeju sodobne umetnosti in v Moderni galeriji in vsa so že polna, je povedala Andreja Goetz. Otroci bodo s pomočjo mentorjev Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon spoznali postopek izdelave animiranega filma, na koncu tedna pa bo nastal kratek animirani film.

Igraj se z mano

Prosta mesta še imajo v Društvu za kulturo inkluzije, ki bo Počitniške igrarije Igraj se z mano organiziralo na OŠ Oskarja Kovačiča v prvih treh tednih poletni počitnic za otroke do 5. razreda in učence s posebnimi potrebami do 18. leta, je povedala koordinatorica Tina Verbič. V skupini bo največ 21 otrok, za različne delavnice, ki jih bodo vodili usposobljeni voditelji, pa bodo starši plačali 2 evra na dan. Obiskali bodo bazen, pripravili raznovrstne igre z žogo, orientacijski pohod na Rožnik, spoznavali osnove plesnih korakov, izdelovali naravno kozmetiko, spoznavali cirkuške spretnosti in še mnogo drugega.


Infografika: Delo

Igriva arhitektura v Tivoliju

V Centru arhitekture, zavodu za razvoj prostorske kulture, pripravljajo program Igriva arhitektura v parku Tivoli v prvih dveh počitniških tednih in predzadnjem avgustovskem tednu, v skupini je po 28 otrok, starši pa plačajo 5 evrov na dan. Spletne prijave za prvi teden so začeli zbirati v ponedeljek ob 18. uri, za drugi jih bodo začeli zbirati 15. maja ob 18. uri in za tretji 22. maja ob 18. uri, je povedala Barbara Viki Šubic. Dan bodo začeli v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, raziskovali, spoznavali in opazovali bodo arhitekturo, prostor in naravo. Orientirali se bodo v prostoru, vsak dan obiskali kulturno ustanovo, spoznavali naravo, umetnost, ustvarjali z lesom, igrali se bodo domiselne didaktične igre in športne igre.

MOL: Sredstev je v zadnjih letih več

Glede na velik interes, saj prosta mesta poidejo že v nekaj dneh, ko organizatorji začnejo zbirati prijave, nas je zanimalo, ali na MOL razmišljajo, da bi še povečali število mest in namenili več sredstev za počitnice. Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje so odgovorili, da bi bilo to mogoče le, če bi znižali sredstva za sofinanciranje drugih projektov in programov, ki jih izvajajo nevladne organizacije in po katerih je prav tako veliko povpraševanja.

Sredstva za počitniške programe je ljubljanska občina v zadnjih letih povečevala. Letos je v 13 sofinanciranih programih poletnega počitniškega varstva prostih 1736 mest. Poleg tega MOL (zunaj razpisa) sofinancira še program počitniškega varstva za otroke z zmerno motnjo v duševnem razvoju, ki ga izvaja Center Janeza Levca Ljubljana, kjer je na voljo sto mest. Skupaj je tako v 14 programih 1836 mest.

Umetniško ustvarjanje in jeziki

Poleg organizatorjev, ki jih sofinancira MOL v omenjenem razpisu, pa poletne počitniške programe pripravljajo tudi v dveh javnih zavodih: Pionirskem domu, Centru za kulturo mladih in Družinskem centru Mala ulica – zadnjemu bo MOL predvidoma namenila še 22.000 evrov za poletne programe. V Pionirskem domu zaradi velikega povpraševanja letos ponujajo dodaten, peti teden, tako bodo programe izvajali od 3. do 21. julija ter od 21. do 31. avgusta. Posamezno šolo, ki jo vodita dva pedagoga, lahko obiskuje največ 15 otrok. V enem terminu hkrati potekajo tri različne šole, med varstvom pa se otroci družijo v Mali dvorani in na igrišču.

Vsak otrok se lahko vključi v največ dve šoli. Prosta mesta še imajo v glasbeno-gledališki šoli, plesni šoli, likovni šoli z društvom Reciklarji, gledališki šoli, šoli japonskega jezika in arhitekture, šoli nemškega jezika in glasbe, šoli animiranega filma z društvom Slon, radijski šoli ter šoli francoskega jezika in mode. Že zasedene so: šola elektrike s Tehnovedom, cirkuška šola z Zavodom Bufeto, šola angleškega jezika in znanosti, filmska šola, likovna šola ter šola španskega jezika in slikarstvo. Petdnevni program stane 70 evrov, v tednu s štirimi dnevi pa 56 evrov.

Novost: Časorisova novinarska šola

V javnem zavodu Mala ulica imajo razpisanih 480 prostih mest na treh lokacijah: za otroke prvega triletja v Družinskem centru Mala ulica, za šolarje od 2. do 5. razreda pa počitnice v gozdu in počitnice Na divje, na urbanih vrtičkih. Povsod so še prosta mesta, je povedala direktorica Eva Strmljan Kreslin. V vsaki skupini je po 20 otrok, cena za otroke s stalnim bivališčem v MOL je 70 evrov (oziroma 56 za štiri dni v prazničnem avgustovskem in zadnjem tednu), za otroke iz drugih občin pa 120 evrov (oziroma 92 evrov).

Prva dva programa trajata vseh deset počitniških tednov, tretji pa prva in zadnja dva tedna počitnic. Letos pa vpeljujejo tudi novost za najstnike od 6. do 9. razreda, Časorisovo novinarsko šolo, ki jo vodi nekdanja novinarka Dela dr. Sonja Merljak Zdovc. Potekala bo prve tri tedne šolskih počitnic, v skupini pa bo po šest otrok.

Raziskovalni tabori in poletne šole

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) pa pripravlja kar 25 različnih programov, raziskovalnih taborov, ustvarjalnih poletnih šol in delavnic za najstnike, predvsem učence tretjega triletja, dijake in študente, je povedala vodja projektov mag. Tjaša Toni Skubic. Že junija se lahko na primer udeležijo Mladinskega biološkega raziskovalnega tabora Slovenska Istra v Izoli za 170 evrov, poletne šole elektronike in robotike v Črmošnjicah za 180 evrov, mladinskega etnološkega tabora v Šalovcih za 70 evrov, devetega Perlahovega astronomskega mladinskega raziskovalnega tabora v Šmarnem na Pohorju za 150 evrov.

Julija bo med drugim osnovnošolski glasbeno-filmski in filmski tabor v Križevcih pri Ljutomeru za 100 evrov, mladinski raziskovalni tabor na Rogli za 120 evrov, poletna šola modelarstva v Ravnah na Koroškem za 180 evrov, poletni tabor popotne fotografije v Trenti za 160 evrov, mladinski astronomski raziskovalni tabor v Medvedjem Brdu za 170 evrov. Avgusta pripravljajo poletno šolo logike v Gorenju pod Zrečami za 170 evrov, poletni tabor računalništva v Gorenju nad Zrečami za 170 evrov, v Ljubljani pa poletno šolo strojništva in poletni tabor inovativnih tehnologij.