Počitniško varstvo: Prvič tudi čisto pravo otroško silvestrovanje

Kam z otroki med novoletnimi šole prostimi dnevi? Pestra ponudba dejavnosti, za katere bo bolj ali manj treba seči v žep.

Objavljeno
23. december 2015 16.13
LJUBLJANA, 16.01. 2011, hala Tivoli, rekreativno drsanje. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Tina Lešničar
Tina Lešničar

Ljubljana – Novoletne počitnice – za starše delovni, za otroke pa šole prosti dnevi med božičem in novim letom – vsaj glede organiziranega varstva niso tako dobro organizirane kot zimske, poletne in jesenske. A po mestu je nekaj zavodov, ki staršem brez možnosti dopusta, ponujajo rešitev.

Poleg nekajurnih delavnic, učnih uric tujih jezikov, ogledov krajših gledaliških in kino predstav v mestu ob prazničnih dnevih organizirajo tudi poldnevno varstvo otrok. Javni zavod Mala ulica – Center za otroke in družine na Prečni 7 od 28. do 31. decembra za otroke stare od 6 do 9 let na primer zagotavlja varstvo od 7.30 do 16.30 ure. V teh dneh bodo otroci ustvarjali, se odpravili na Rožnik, si v Kinodvoru ogledali Malega princa, na zadnji dan starega leta pa se bodo preizkusili še v delavnici miselnih iger in ugank. Na ta dan bodo starši morali po otroke nekoliko prej – ob 14. uri. Prijave v Mali ulici sprejemajo na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Skupine ne bodo večje od 20 varovancev. Cena enodnevnega varstva na otroka je 16 evrov, prednost pa imajo otroci s stalnim bivališčem v občini Ljubljana.

V Mali ulici bodo prvič organizirali tudi pravo otroško silvestrovanje, s slovesno opravo, silvestrsko večerjo, božično predstavo, odštevanjem, nazdravljanjem, konfeti, darili in voščili. Ne gre torej za matinejsko enourno silvestrovanje, kot ga prirejajo na Kongresnem trgu ob 16. uri, ampak za pravo brezstarševsko novoletno rajanje. Starši lahko otroke (stare od 6 do 10 let) pripeljejo 31. decembra ob 19. uri in jih poberejo uro čez polnoč, kar jih bo stalo 45 evrov. Mala ulica bo imela svoja vrata zaprta le 25. decembra in 1. januarja.

Plavanje, drsanje in kreativni popoldnevi

Za nekoliko starejše otroke bodo med božično-novoletnimi počitnicam potekale dejavnosti v Javnem zavodu Mladi zmaji. Za otroke starejše od deset let, ki že znajo plavati, bo v ponedeljek, 28. decembra, od 10. do 14. ure organizirano plavanje v Atlantisu, dan kasneje bodo lahko od 11. do 13. ure drsali v Hali Tivoli, 30. decembra od 10. do 12. ure pa v Kinodvoru gledali animiran film Mali princ. Udeležba na vsaki od dejavnosti stane po 2 evra. Več informacij in prijavnice starši najdejo pri koordinatorjih v četrtnih mladinskih centrih ali preko elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Mladi zmaji pripravljajo tudi pester popoldanski brezplačni program v četrtnih mladinskih centrih Bežigrad, Črnuče, Šiška in Zalog, ki so čez teden odprti od 14. do 19. ure, le v četrtek 24. in 31. decembra od 12. do 16. ure. Popoldne jih lahko obiščejo mladostniki stari od 12 do 18 let in se udeležijo glasbenih, gledaliških in tehničnih delavnic ter turnirjev v družabnih igrah. Ob tem na Mladih zmajih poudarjajo, da ne gre za organizirano varstvo, pač pa nudenje varnega prostora, kjer lahko mladi kreativno preživijo prosti čas.

Dnevno in večerno varstvo

Inštitut za osebnostni razvoj Otok peska, ki se nahaja na Resljevi 40 od 28 do 30. decembra prireja triurne delavnice za otroke starejše od štirih let. Otroci bodo telovadili, poslušali pravljice, igrali družabne igre in se zabavali v peščeni deželi, kjer bodo z likovno terapevtko spoznali tudi tehniko risanja s peskom. Vstopnina na dan je 20 evrov, za dva dni 35, za tri pa 50 evrov. Prijave sprejemajo na elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., termini so prilagodljivi potrebam staršev, na posamezno delavnico sprejmejo do 12 otrok, v ceno pa je všteta tudi malica in pijača.

Zavod Utrinek sanj na Bogišićevi ulici 6 pa za otroke od 3. leta dalje organizira decembrsko večerno varstvo, za starše, ki bi si radi privoščili nekaj ur samostojnega pohajkovanja po mestu. Otroke v varstvo sprejemajo od 18. ure dalje po predhodni najavi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. vsaj uro pred prihodom. Čas varstva je odvisen od dogovora s starši oziroma njihovih finančnih zmožnosti, saj ura preživeta v Utrinku sanj stane osem evrov.

Prvega januarja pa je nov dan, ko si oddih zaslužijo tudi organizatorji otroških delavnic in varstev. Na svoj račun pa lahko pridejo babice, dedki, tete in strici.