Podpisana pogodba za nadgradnjo Rcera Ljubljana

Kriminalistična preiskava župana Zorana Jankovića je za dobri dve uri in pol preložila podpis 112 milijonov vredne pogodbe z avstrijskim podjetjem Strabag AG.

Objavljeno
27. september 2012 22.31
Snaga
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Kriminalistična preiskava ljubljanskega župana Zorana Jankovića je zasenčila in za dobri dve uri in pol preložila podpis 112 milijonov vredne pogodbe s članom uprave avstrijske družbe Strabag AG Gerhardom Schinnerlom za izgradnjo objektov za predelavo odpadkov v okviru nadgradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki (Rcero) Ljubljana.

Zoran Janković in Gerhard Schinnerl sta naposled, ko so kriminalisti župana izpustili iz Mestne hiše, vendarle podpisala pogodbo za drugi največji projekt v Sloveniji, takoj za šestim blokom Termoelektrarne Šoštanj. Nadgradnja Rcero Ljubljana rešuje problem komunalnega ravnanja z odpadki v osrednji Sloveniji ter pri tem izpolnjuje evropske predpise. Izgradnja objektov za predelavo odpadkov bo predvidoma začela posusno delati junija 2015, redno pa bo začela obratovati oktobra 2016.

Po predelavi bo na odlagališču končala le petina odpadkov

V projektu, ki je v celoti vreden 155 milijonov evrov skupaj z DDV, poleg Mestne občine Ljubljana in Mestne občine Koper sodeluje še 26 občin iz Osrednje Slovenije; v kratkem pa se mu bodo pridružile še tri. Po pooblastilu MOL pa ga izvaja javno podjetje Snaga. Del projekta sta tudi čistilna naprava za šiščenje izcednih voda, ki je začela redno obratovati marca lani in IV. ter V. odlagalno polje za nenevarne odpadke, ki sta začela redno obratovati pred tremi leti. Vsi omenjeni objekti pa bodo zagotavljali, da bo po predelavi na odlagališču končalo le 20 odstotkov odpadkov, ki jih ne bo mogoče ponovno porabiti kot surovine ali energente, pa še ti bodo brez škodljivih vplivov na okolje.

Gerhard Schinnerl je med drugim poudaril, da je to v času, ko so fosilna goriva vse dražja in jih je vse manj, pomemben korak v trajnostno prihodnost. Tako ohranjamo surovine in varujemo okolje za prihodnje generacije. Pomemben del storitev, povezanih z načrtovanjem in montažo, bodo opravila priznana lokalna podjetja, tako bo pomemben del dodane vrednosti izviral iz Slovenije. Dodal je še, da se veseli odprtja čez štiri leta.

Del dobička ljubljanski kulturi in športu?

Župan Zoran Janković je povedal, da je to je prva pogodba v večji vrednosti, ki jo podpisuje s tujim partnerjem, ki pa je dobil posel v »pravem športnem konkurenčnem boju«. Zahvalil se je Riku in Gorenju, ki sta se tokrat odpovedala pritožbi na izbiro izvajalca in povedal, da bodo prednostno izbirali ljubljanske in slovenske podizvajalce; ni pa povedal, katere. Dejal je še, da je to cenovno in referenčno dober projekt za Strabag, zato je prepričan, da bodo del dobička namenili ljubljanski kulturi in športu. Napovedal je tudi tudi dva nova projekta v TE-TOL, ki bosta nadaljevanje projekta nadgradnje Rcero Ljubljana.

Za projekt je bilo pred tremi leti odobrenih 77,5 milijona evropskih sredstev iz Kohezijskega sklada (65,88 odstotka potrebnih sredstev), vendar ni gotovo, ali bodo lahko črpali celoten znesek; ni namreč znano, če bo projekt končan do konca leta 2015, to je do takrat, ko so odobrena ta sredstva, ali pa bo potrebna finančna korekcija.