Podrecca: Zaradi takšnih stvari nihče noče investirati v Sloveniji

Vila Urbana: Arhitekt Boris Podrecca nasprotuje posegu v stopnišče luksuznega objekta ob Ljubljanici. 

Objavljeno
09. oktober 2014 18.13
Slovenija, Ljubljana, 27.April2012, Vila Urbana. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Gradbena dela v Vili Urbana se nadaljujejo, gradbena inšpektorica pa je ustavila nadzor, čeprav postopek izdaje novega gradbenega dovoljenja še teče. Govorili smo z arhitektom objekta Borisom Podrecco, ki ga nihče od investitorjev ni obvestil, da nameravajo poseči v zunanjo podobo tega luksuznega objekta.

KID Real je vlogo za gradbeno dovoljenje na ljubljansko upravno enoto vložil 19. septembra, torej le deset dni pred tem, ko so začeli izvajati gradbena dela v Vili Urbana. Kot so sporočili z upravne enote, v zadevi še ni bilo odločeno, torej gradbeno dovoljenje (še) ni izdano. Kljub temu je gradbeni inšpektorat ustavil inšpekcijski postopek. Kot pravijo, je inšpektorica opravila več ogledov gradnje na objektu in vedno ugotovila, da se dela izvajajo v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem (iz leta 2005), ali pa se izvajajo vzdrževalna dela, za katera gradbeno dovoljenje ni potrebno.

Inšpektorica je torej že v dobrem tednu po začetku gradnje postopek ustavila, čeprav bi morala biti seznanjena, da je na upravni enoti v obravnavi vloga, ki kaže, da investitor načrtuje tudi posege, ki zahtevajo novo gradbeno dovoljenje. UE Ljubljana je v postopku ugotovila, da je vloga nepopolna, in investitorja pozvala, naj odpravi pomanjkljivosti. Rok za to se še ni iztekel. Vlogi naj bi manjkala soglasja etažnih lastnikov za posege v stavbo, ki pa jih KID Real najverjetneje ne bo mogel pridobiti, saj stanovalci (investitor bi moral dobiti soglasja prav vseh etažnih lastnikov) nasprotujejo načrtovanim posegom.

Hofer sodi na periferijo

Med njimi je tudi vgradnja tekočih stopnic v obstoječe marmornato stopnišče. Arhitekt Boris Podrecca, ki je zasnoval Vilo Urbana, je za Delo povedal, da je bil, ko je izvedel za nameravani poseg v stopnišče, zelo razočaran. Pojasnil je, da je investitor Vile Urbane želel imeti luksuzna stanovanja, v spodnjem, trgovsko-poslovnem delu pa so bile predvidene luksuzne trgovine, za prostore v mezaninu so se takrat tudi že dogovarjali z eno boljših dunajskih restavracij. Zato po njegovem mnenju diskontna trgovina Hofer, ki je namenjena bolj periferiji, ne središču mesta, ni primerna vsebina za tak objekt.

Stopnišče iz marmorja, v katero nameravata zdaj KID Real in Hofer vgraditi tekoče stopnice, ima po Podreccovih besedah simbolično funkcijo: zamišljeno je bilo, da bo to postala nekakšna urbana loggia, prostor za druženje, posedanje, hkrati ima stopnišče pomemben del v umestitvi stavbe, ki na eni strani omogoča pogled na Ljubljanico, bočno pa na Grad. »Anderlič kot investitor se je s takšnim konceptom absolutno strinjal,« poudarja arhitekt in dodaja, da je stopnišče del fasade, lupine objekta, zato bi pri tem, kako se ta spreminja, morali imeti besedo tudi stanovalci.

O načrtovanem posegu v stopnišče ga kot arhitekta objekta ni obvestil nihče od investitorjev. Ko je za to izvedel od drugih, se je obrnil na Hofer, tam pa so ga usmerili na Jožeta Anderliča, ki mu je potrdil, da nameravajo namesto stopnišča postaviti tekoče stopnice. »Rekel sem mu, da imam avtorske pravice, ki so zapisane tudi v pogodbi med nami,« je povedal Podrecca, ki pravi, da mora še premisliti, kaj lahko stori v zvezi s tem, a da ne more kar privoliti, da se uniči takšno stopnišče. Sicer pa to ni prvi primer, ko so brez dovoljenja posegali v njegovo avtorsko delo. »Enako so storili pri hotelu Mons, kjer so baje prebarvali fasado in uničili prekrasen interier. To so stvari, zaradi katerih nihče noče investirati v Slovenijo. Nihče ne bo vlagal, če se ne spoštujejo zakoni,« poudarja in dodaja, da omenjena primera še zdaleč nista osamljena. Na KID Real smo naslovili vprašanja, ali nameravajo kljub arhitektovemu nasprotovanju spremeniti podobo stavbe, vendar nam niso odgovorili.