Podžupan Koželj podpira postavitev spomenika čevljarjem

Milan Kovač in Peter Kerševan bi skulpturo umestila na Jurčičev trg ob Zlati ladjici.

Objavljeno
02. januar 2014 09.46
Posodobljeno
02. januar 2014 11.00
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Arhitekta Milan Kovač in Peter Kerševan sta občini predlagala, da bi na Jurčičevem trgu ob Čevljarskem mostu postavili kip čevljarja v naravni velikosti. Podžupan Janez Koželj idejo podpira, o njej pa bo odločila mestna komisija za postavitev javnih spomenikov.

Arhitekta sta mestni oblasti omenjeni predlog poslala, ker sta prepričana, da je skrajni čas, da se postavi tudi spomenik tisočerim Ljubljančanom, ki so v Ljubljani stoletja garali kot »šuštarji« oziroma čevljarji.

V svoji utemeljitvi sta zapisala, da resda imamo Čevljarsko ulico, ki so jo včasih imenovali Šuštarska gasa in je ena izmed najstarejših, a tudi najkrajših ulic v Ljubljani. Poteka vzporedno z Ljubljanico od Jurčičevega trga, kjer stoji gostilna Zlata ladjica, do Novega trga. Ker je potres 1895 leta poškodoval zgradbo ob Zlati ladjici in zgradbe ob Ljubljanici, ki so zapirale Novi trg, tako močno, so jih podrli.

Spomenik na Jurčičev trg

Čevljarska ulica se je tako še skrajšala. Na nekdanjo dejavnost v tem delu mesta sicer spominja Plečnikov Čevljarski most in občasno napeta žica prek ulice ob tem mostu v Stari Ljubljani, na kateri so v začudenje in občudovanje turistov visela številna obuvala, ker jim je bil njihov pomen nerazumljiv. Zdaj so jih sneli zaradi novoletne okrasitve.

Ker nekdaj številnih čevljarskih delavnic z mojstri, pomočniki in vajenci, ki so izdelovali obuvala ne samo za mestne dame, temveč tudi za okolico Ljubljane, kamor so jih razvažali z ladjami, zasidranimi na Bregu vse do 19. stoletja, ni več, bi takšen spomenik po njunem prepričanju imel smisel.

To je namreč poklicna dejavnost, ki so jo tam opravljali več stoletij. Predlagata, da bi spomenik čevljarja v naravni velikosti postavili na Jurčičevem trgu tik ob Čevljarskem mostu. Tam je še v osemdesetih letih prejšnjega stoletja stala ladjica, ki naj bi simbolizirala ladje, ki so bile zasidrane na Bregu vse do 19. stoletja in so z njimi po okolici Ljubljane razvažali obuvala številnih tamkajšnjih čevljarskih delavnic. Nato je izginila.

Mnenje podžupana

Podžupan Janez Koželj je dejal, da podpira postavljanje kipov in na splošno spomenikov, ki spremljajo sprehode po nabrežjih Ljubljanice. Predloga kolegov Kovača in Kerševana, da postavimo kip Trnovčanke na Krakovskem nasipu in šuštarja ob Čevljarskem mostu, sta zanj izvrstna obogatitev nabrežja kot kraja kolektivnega zgodovinskega spomina. A priznava, da njegovo strokovno mnenje še ne zadostuje, da bi oba kipa tudi zares izdelali in postavili.

Iz oddelka za kulturo pa so nam sporočili, da bo pobudo obeh arhitektov proučila mestna komisija za postavitev javnih spomenikov v MOL in o svoji odločitvi obvestila predlagatelja. Ker je stvar šele v tej fazi, so nam dejali, da nam ne morejo odgovoriti, ali jo bodo sprejeli ali zavrnili.

Prenagljena se jim zdijo tudi vprašanja, kako in kdaj bi izvedli morebitni javni razpis za najprimernejšo lokacijo in kip, kdo bi zagotovil denar (MOL, zasebniki okoli mostu, donacija ali kaj podobnega), kdaj bi spomenik postavili ...