Popivanje v Ljubljani ne bo prepovedano

Mestni svetniki niso podprli predloga Nsi, da bi bilo pitje alkohola na javnih površinah prepovedano.

Objavljeno
16. april 2013 15.30
Ljubljana 15.07.2011 - Popivanje mladine na obrezju Ljubljanice.foto:Blaž Samec/DELO
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Mestni svetniki občine Ljubljana niso podprli predloga svetniške skupine Nsi, ki je predlagala, da bi prepovedi popivanje alkoholnih pijač na prostem, zunaj gostinskih lokalov.

V obrazložitvi predloga so opozorili, da je uživanje alkohola med mladostniki v Sloveniji glede na raziskave velika težava. Vodja svetniške skupine NSi-ja Mojca Kucler Dolinar je ob tem poudarila, da pri njihovem predlogu ne gre za prohibicijo in poseganje v pravice ampak za poskus omejevanja pijančevanja, hrupa, vandalizma in onesnaževanja Ljubljane.

Kljub temu je večina podprla opozorilo predsednice statutarno-pravne komisije Maše Kociper, da bi bilo sprejetje takega odloka lahko sporno, saj v človekove pravice in svoboščine lahko posega le zakon, in ne odlok.

Zanimivo je tudi mnenje sveta ČS Center, kjer so prepričani, da je osnutek odloka slab, saj da ponuja le sankcije, ne pa rešitev.

Župan občine Zoran Janković je pritrdil mnenju, da je pitje alkohola med mladimi težava, a hkrati dodal, da je proti kakršni koli prepovedi, saj bi po njegovem mnenju »prepoved še bolj stimulirala«.

Prepoved pitja alkohola bi pomirila tudi razburjene Trnovčane, ki so se kot smo na Delu pisali, pred časom pritoževali nad mladino, ki zvečer na prenovljenih nabrežjih ob Ljubljanic popiva in moti njihov počitek obenem pa onesnažuje okolico.

Kot možnost se je takrat omenjalo tudi zaprtje Trnovske plaže, a so na občini dejali, da bo to zares skrajni ukrep, ki ga je mogoče izvesti na pravni podlagi skladno s slovensko zakonodajo. Župan Janković je izrazil upanje, da bodo mladi in okoliški prebivalci vseeno našli skupen jezik.