Poplave tokrat prizadele južni del Ljubljane

V Ljubljani je v novembrski poplavi na Barju zalilo 70 objektov, nekaj cest in njiv, v Sostrem pa 30 hiš.

Objavljeno
11. november 2014 11.07
Umirjanje voda ob Ižanski cesti. V Ljubljani 10.11.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Poplave, ki so zajele tudi velik del Ljubljanskega barja, se niso povsem izognile niti ljubljanski mestni občini. Tokrat je voda s krimskega in mokrškega območja zalila več kakor sto objektov v Črni vasi, Lipah, Ilovici, nekaj škode je bilo tudi v Sostrem.

Ekipe mestne civilne zaščite so se zaradi slabe vremenske napovedi na poplave začele pripravljati že prejšnji četrtek, resneje pa so morale posredovati v petek ob drugi uri zjutraj v Sostrem, kjer je bilo prizadetih 30 hiš. Kasneje so morale pomagati tudi na Barju. Tam so iz struge Iščice odpeljali približno 600 kubičnih metrov materiala, predvsem lesenih naplavin (celo hlodovino) in kosovnih odpadkov. Te so odložili na brežini, od koder jih bo postopoma odpeljala Snaga. V soboto sta se nad Sostrim sprožila še dva plazova, a nista neposredno ogrožala tamkajšnjih objektov in ljudi.

Dokler voda ne bo odtekla z Barja, gasilci ljudem iz poplavljenih objektov ne bodo mogli pomagati, saj vode iz njih ni mogoče prej črpati. Iz Gasilske brigade Ljubljana pa sporočajo, da jih lahko prizadeti prebivalci pokličejo na številko 112, in sicer takoj, ko bodo razmere primerne za črpanje.

Ker ima na Barju veliko ljudi še greznice, vsem tistim, ki jih je poplavilo, iz podjetja Vo-Ka sporočajo, da jih lahko pokličejo na brezplačni telefon (080 8652) in se prijavijo za izredno praznjenje greznic do enotno določene količine – pet kubičnih metrov.

Prevoz do mestnih avtobusov

Civilna zaščita je morala za prebivalce poplavljenih območij iz Ljubljane in okolice organizirati prevoz do rednih linij mestnih avtobusov. Včeraj popoldne zaradi poplavljenih cest še niso na vsej trasi vozili avtobusi številka 40 in 72.

Popustila je pregrada

Kot je razvidno iz sobotnega poročila namestnika poveljnika Civilne zaščite MOL, občino čaka ogromno dela, da bo bolje zaščitila prebivalce Ilovice, zlasti Mihovega štradona, Peruzzijeve ceste, Uršičevega štradona in Lahove poti. Popustila je namreč zasilna pregrada, ki je preprečevala vdor vod z Barja. Ker je niso mogli popraviti, so lahko prebivalce le opozorili, naj vrednejše stvari takoj umaknejo na višja mesta in naj ne hodijo po poplavni vodi. Ko je pregrada popoldne popustila, je zalilo približno 20 hiš.

Čeprav se razmere v MOL umirjajo, vodotoki pa upadajo, je na Ljubljanskem barju še v nedeljo veljala oranžna stopnja poplavne nevarnosti, saj se odtekanje vode iz mokrško-krimskega pogorja na Barje zmanjšuje le počasi. Kdaj bo odtekla, si ne upajo napovedati niti hidrologi.

Odvoz kosovnih odpadkov

Snaga bo na poplavljenih območjih v prihodnjih dneh izvedla izredni odvoz kosovnih odpadkov. Vse informacije dajejo tudi na telefonski številki 01/477 96 00. Nekaj bralcev iz občine Ig nam je sporočilo, da jim je narasla Iška odnesla tudi vse zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov. Zato jih je zanimalo, kdaj bodo dobili nadomestne. Iz Snage so povedali, da vsi, ki so med poplavami ostali brez zabojnikov, lahko kličejo na Snagin center za pomoč in podporo uporabnikom na zgoraj omenjeno številko. Obljubili so, da jim jih bodo brez dodatnega plačila pripeljali v dveh dneh. Vodja odvoza v Snagi se je s predstavnikom občine Ig že dogovoril za kosovne odvoze odpadkov. Prvi so se začeli danes v Strahomeru in Iški vasi. Do normalizacije rednega odvoza odpadkov pa krajane pozivajo, naj jih ločeno zbirajo v vrečah in naj jih ne odlagajo v zabojnike za odvoz kosovnih odpadkov.

Preskrba s pitno vodo

Vodovodni sistemi kljub obilnim padavinam delujejo nemoteno. Vo-Ka izvaja preventivno dezinfekcijo pitne vode s kloriranjem zaradi visokega stanja Save in podzemne vode le na območju vodarne Jarški prod, ki preskrbuje naselja od Črnuč do Senožeti v občini Dol pri Ljubljani ter naselja na desnem bregu Save, Tomačevo, Obrije, Zadobrova in Sneberje.