Poziv proti izselitvam študentov ni zalegel

Študenti, ki so zamenjali program, se morajo izseliti iz študentskih domov v Ljubljani.

Objavljeno
17. november 2015 17.59
majcen Rozna dolina blok 14
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana
Ljubljana – Enaindvajset študentov, ki je pred več kot tednom dni prejelo izselitvene naloge, mora zapustiti študentske domove. Janez Sojč iz Študentskega sveta stanovalcev opozarja, da se podobno lahko ponovi tudi prihodnje leto.

Ker so vmes zamenjali program na podiplomskem študiju in tako za kratek čas ostali brez statusa študenta, se morajo zdaj izseliti iz študentskih domov v Ljubljani. Javna poziva, ki so ju sestavili v Študentskem svetu stanovalcev (ŠSS) in v skupini samoorganiziranih stanovalcev Študentskih domov Ljubljana proti izselitvam 21 študentov tako nista zalegla.

Po besedah predsednika ŠSS Janeza Sojča ministrstvo za izobraževanje na njihov poziv tudi ni odgovorilo. Ko jih je poklical, so mu pojasnili le, da ni pravne podlage, po kateri bi študenti, ki so zamenjali magistrski program, ostali v študentskih domovih, zato se morajo izseliti. V pisarni za študentske domove v Rožni dolini pa so hkrati opozorili, da morajo to storiti v tem trenutku, ker da je rok za izselitev potekel že prejšnji četrtek. »Pri zasebnikih je čakalna vrsta za podpis pogodb za subvencionirano bivanje že izpraznjena, hkrati pa je na voljo še sto subvencij. Zato študente, ki se morajo izseliti zaradi prepisa in nujno potrebuje subvencionirano bivanje v Ljubljani, opozarjamo, da imajo možnost koriščenja subvencije pri zasebnikih,« so sicer še sporočili iz zavoda Študentski dom Ljubljana.

Predsednik ŠSS meni, da gre za absurd in da se bo to ponovilo tudi prihodnje leto. »Kako lahko izgubiš mesto v domu, če imaš kot študent pravico enkrat zamenjati študijski program,« se sprašuje Sojč. Na to so opozorili tudi v ljubljanski študentski organizaciji: »Po zakonu o visokem šolstvu imajo tudi študenti, ki ponavljajo letnik ali so zamenjali študijski program, vse pravice, ki izhajajo iz statusa študenta, med katerimi je tudi pravica do bivanja v študentskem domu, če za to izpolnjujejo ostale pogoje in merila«. V pisarni za študentske domove pa pojasnjujejo, da so status študenta izgubili, »ker se v skladu z visokošolsko zakonodajo izpišejo iz programa, nato pa se s prvim oktobrom vpišejo v nov program« in tako v »vmesnem času nastane časovna vrzel, ko nimajo več statusa študenta, torej niti pravice do bivanja v študentskem domu«. Po njihovem lahko sicer ponovno kandidirajo za pravico do bivanja v domovih – toda kot novinci: »Dejansko so kandidirali kot novinci, niso pa še prišli na vrsto glede na konkurenco drugih novincev, zato se morajo, vsaj začasno, izseliti«. Na sprejem v ljubljanske študentske domove trenutno sicer čaka več kot devetsto študentov.

Ko je izselitev nedavno grozila nekaj sto študentom, ki so diplomirali in se nato vpisali na magistrski študij, ker so vmes za kratek čas izgubili status študenta, so se pristojni skupaj z ministrstvom za izobraževanje sredi oktobra uspeli dogovoriti, da jim študentskih sob ni treba zapustiti. Za 21 študentov, ki so zamenjali program magistrskega študija, pa menda rešitve ni bilo mogoče najti. Eden od njih je včeraj izpraznil sobo. Za kratek čas bo prenočeval pri prijatelju. Bo pa v domu ostal, dokler ga ne pridejo izseliti. Sam, kot pravi, sobe namreč ne bo zapustil.