(Pre)poceni ponudba za prenovo stolpičev v Polju?

Promobile kot najcenejši ponudnik za 40 odstokov cenejši od drugih dveh ponudnikov, a z najslabšo boniteto.

Objavljeno
08. oktober 2014 18.05
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Za sanacijo fasad šestih stolpičev v soseski Polje I so se na ponovljeni razpis mestnega stanovanjskega sklada javila tri podjetja. Po pogajanjih je najnižjo ceno ponudilo podjetje Promobile. Delo je pripravljeno opraviti za 290 tisočakov brez davka.

Na torkovem javnem odpiranju ponudb je bilo zanimivo opazovati predvsem primerjavo med osnovnimi ponudbami in tistimi s popusti, ki so jih posamezni interesenti za posel dajali na javnem pogajanju o končni ceni. Podjetje GKMB, ki je bilo najprej pripravljeno delo izvesti za skoraj 499 tisočakov, je zatem ponudilo triodstotni popust (15 tisočakov manj), medtem ko je podjetje Alu Alprem je prvotno ceno 546 tisoč evrov znižalo za 10 odstotkov (na dobrih 491 tisočakov). Promobile pa je ponudbo z 290.267 evrov le zaokrožil na 290 tisočakov.

Namigi o dampingu

Četudi bo komisija za izbor še preverjala, ali so vsi trije ponudniki izpolnili vse zahtevane pogoje, je pričakovati, da bodo izbrali najcenejšega. Po koncu pogajanj sta oba dražja ponudnika dala vedeti, da za najnižjo ponujeno ceno ni mogoče izvesti kakovostne sanacije. Razen če bi kasneje sledili aneksi k pogodbam za nepredvidena dela. Predstavnik Alu Alprema, ki si je pred oddajo ponudbe temeljito ogledal objekte in pripravil svoj popis nujnih del, je celo dejal, da bi bilo treba zamenjati vso izolacijo in na novo izvesti vsa štukaterska dela. Če se bo le nekaj za silo pokrpalo, pa bi bila nova sanacija nujna že po dveh ali treh letih.

Na stanovanjskem skladu oziroma na MOL so zaradi navedenega pred odgovorno nalogo, saj bi pred javnostjo težko upravičili sanacijo objektov, ki ne bi zdržala vsaj desetletne garancijske dobe. Kot smo že pisali, je namreč soseska Polje I, zgrajena leta 2005, po dobrih devetih letih potrebna prenove prav zaradi slabe izvedbe obrtniških del in nevgradnje materialov, predvidenih v projektu. Zato ni čudno, da so zapisali, da je »naročnikov namen pridobiti najugodnejšo ponudbo, ki bo temeljila na ponudnikovem strokovnem znanju«.

Zagotovo si na skladu čez nekaj let ne želijo še enkrat videti podobnih poročil o stanju objektov v tej stanovanjski soseski, kot jih je po letošnjih dveh ogledih objektov pripravil SPL. V njih piše, da so podkonstrukcije iz aluminijastih kotnih profilov namesto iz lesenih letev, da je zaščita toplotne izolacije na več mestih poškodovana, enako tudi izolacija, da notranje stene ob oknih niso obložene z lesom, da so zaradi rež med ploščami nastali toplotni mostovi, pod izolacijo sta vdrla tako zrak kot vlaga ...

Bo odločala le cena?

Vprašanje pa je, ali bo komisija, ki je v ponovljenem razpisu rok izvedbe s prvotnih 75 podaljšala na realnejših 140 dni (verjetno tudi zaradi zime), pri izboru upoštevala le najnižjo ceno, ali pa bo pred tem primerjala strokovnost predloženih popisov in ponudb, dosedanje reference vsakega od ponudnikov in njihovo finančno stanje. Kar zadeva bonitetno oceno, je Promobilova, D 2, najslabša, sledi GKMB z oceno B 2+ (obe podjetji imata le po dva zaposlena), medtem ko ima najdražji ponudnik Alu Alprem oceno B 1+ (ob 23 zaposlenih je lani ustvaril 3,65 milijona prihodkov, kar je enajstkrat več kot GKMB in štirikrat več kot Promobile).