Predstavlja se 150 nevladnih organizacij

Na Prešernovem trgu bazar vseslovenskega Festivala nevladnih organizacij Lupa.

Objavljeno
26. september 2013 15.27
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Na bazarju vseslovenskega Festivala nevladnih organizacij Lupa, ki poteka danes na Prešernovem trgu v Ljubljani, več kot 150 nevladnih organizacij predstavlja svoje delo in dejavnosti. Obiskovalci se lahko naučijo kuhati milo po starem receptu, izvedo, kje lahko poiščejo glasbeni talent v sebi, ali dobijo idejo za nedeljski izlet.

Na stojnici pravične trgovine Tri muhe iz Ljubljane predstavljajo čokolado, kavo in čaje. Čokolade so sestavljene iz različnih sestavin, med drugim iz mete, malin, kokosa in indijskih oreškov, so za STA povedali na stojnici. »Sestavine pridejo iz juga sveta, čokolada pa je izdelana v Evropi,« so dodali.

Na ljubljanskem območnem združenju Rdečega križa na svoji stojnici vabijo na tretjo izmenjevalnico, ki bo v petek. »Potekala bo po načelu menjava hrane in šolskih potrebščin za vintage oblačila,« so povedali na stojnici. Projekt želijo približati zlasti mladim, ki bodo lahko npr. za štiri kilograme moke, ki jih bodo prinesli, dobili oblačila. »Tako se lahko poceni oblečejo.«

Slovensko društvo ljubiteljev kemije predstavlja lastnosti zelo mrzlih tekočin, med drugim tekočega dušika. »Gre za tako mrzle tekočine, da si sploh ne moremo predstavljati. Temperatura tekočin je minus 200 stopinj in je že blizu absolutne ničle, ki je minus 273 stopinj,« je za STA dejal Tomaž Ogrin iz društva.

Kot so zapisali v Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, ki je prireditelj bazarja, nevladne organizacije v Sloveniji »skrbijo za socialne, gibalne in duševne stiske ljudi, spodbujajo medkulturni in medgeneracijski dialog, kulturo, šport, mlade in stare, zdrave in bolne, vesele in žalostne«.