Prenova Zaloške ceste blizu kot še nikoli

Župan se je z Govednikovimi dogovoril za poravnavo, kar bi lahko omogočilo celovitejšo širitev Zaloške ceste.

Objavljeno
18. marec 2014 17.44
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Na trasi nove Zaloške ceste med vzhodno avtocestno obvoznico in križiščem z Zadobrovško se je po besedah župana Zorana Jankoviča nekaj premaknilo. Še marca bodo začeli odstranjevati objekta Polje 344 in 345, ta teden pa podpisali tudi pogodbo z družino Govednik.

Na svoji torkovi konferenci je župan potrdil resničnost zapisa službe za razvojne projekte in investicije, poslanega ČS Polje, da bo še ta teden objavljeno javno naročilo za izvajalca rušenja obeh omenjenih hiš. Težje pa je verjeti njegovi obljubi, da bo delo steklo še ta mesec, saj je treba prej podpisati pogodbo, kar se bo po navedbah mestne službe zgodilo v aprilu.

V zvezi z družino Govednik, katere zemljišča so nujna za širitev Zaloške ceste tik ob izvozu na avtocesto, je župan dejal, da so se sestali v petek in se načeloma dogovorili za sodno poravnavo. In dodal, da bodo pogodbo o preselitvi družine z njeno dejavnostjo vred na drugo lokacijo podpisali še ta teden, nato pa počakali le še na datum poravnave na sodišču. Navedeno pomeni, da bosta odstranjeni glavni oviri za celovitejšo prenovo Zaloške ceste na tem odseku in da jo bomo, je namignil Janković, dočakali še letos.

Ko smo ga vprašali za letošnji načrt investicijskega vzdrževanja mestnih cest, kolesarskih stez, pločnikov in tudi, kje se bodo dela lotili najprej, je dejal, da si meščani načrt lahko preberejo v novi številki glasila Ljubljana. Tega naj ne bi bilo malo, saj je po letošnji mili zimi pri postavki zimske službe in vzdrževanje cest, za katero je predvidenih 12 milijonov evrov, ostalo veliko neporabljenega denarja.

Prednostne naloge pa so dokončanje sedmih cest v ČS Polje in nove cestne povezave med Tržaško in Brdom. Še v tem mesecu bodo povsod pometli pločnike in kolesarske steze, na večini poškodovanih cest pa le pokrpali jame. Zlasti v Spodnji Šiški bo veliko prometno-tehničnih posegov, denimo več enosmernih ulic s stranskim parkiranjem in parkomati (na Medvedovi in Frankopanski bodo zasadili tudi nova drevesa), novih semaforjev, več dvignjenih prehodov za pešce ...

Še vedno je največ pozornosti namenjene odpravi posledic po žledu. Okrepili so zlasti ekipo za odstranjevanje podrtega drevja na Gradu. Ta je včeraj zaprla Študentsko pot in podaljšala delovni čas, ki po novem traja od 7. do 18. ure, čaka pa jo precej nevarnega dela: postavitev zaščitnih mrež zaradi strmega terena in nevarnosti erozije, odstranitev 40 velikanskih štorov (v Tivoliju 20) ... Ogromno dela bo tudi na Šmarni gori, kjer pa se že dogovarjajo z večinoma zasebnimi lastniki gozdov in celo glavnih sprehajalnih poti, kako jih čim hitreje očistiti.

Meščani lahko veje in ostanke dreves na deponije vozijo še vse do sredine aprila, Tisa pa je po županovih besedah obljubila, da bo hlodovino odkupovala po 35 evrov za kubični meter. Občina se pripravlja tudi na sajenje dvesto novih dreves.

Bo zaračunavanje deževnice preloženo?

MOL je državo prosila za odlog uvedbe »davka na dež« (odvajanje in čiščenje deževnice s streh) do 1. julija; po državni odredbi bi ga morali uvesti s 1. aprilom. Župan upa, da bo občina dobila soglasje, saj bi bili sicer cenovno najbolj prizadeti stanovalci v starejših blokih, kjer nimajo ponikovalnic, in bi plačevali bistveno več kot lastniki v novejših objektih. Če odgovora ne bo, bodo z aprilom poslali nove položnice, saj so kazni za nespoštovanje uredbe previsoke.