Pričakovali so veliko, iztržili pa bore malo

Kljub znižanim cenam MOL prodaja poslovnih prostorov ne steče – Od šestih tokrat prodala le enega

Objavljeno
04. november 2014 17.18
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Poskusi občine, da bi z nižjimi izklicnimi cenami na dražbah svojih nepremičnin pred iztekom leta dobila še nekaj prihodkov, so precej neuspešni. Na včerajšnji javni dražbi šestih poslovnih prostorov je prodala le enega in namesto pričakovanih 656 tisoč evrov iztržila zgolj dobrih 47 tisočakov.

Na Gosposki 4, kjer je občina prodajala tri poslovne prostore, je lastnika zamenjal le najmanjši in najcenejši. Ljubljančan, ki ga je kupil kot fizična oseba, je za skoraj 38 kvadratnih metrov velik prazen pritlični prostor kot edini dražitelj potrdil izklicno ceno 47.300 evrov. Če ceno primerjamo s tisto izpred skoraj natanko enega leta, ko za ta prostor ni bilo nobenega zanimanja, je naredil dober posel, saj bi takrat zanj moral plačati 62 tisočakov.

Preostalih dveh, zasedenih z najemnikoma, pa občini ni uspelo prodati. Za približno 170 kvadratnih metrov velik poslovni prostor v pritličju in prvem nadstropju je zahtevala 289 tisočakov, vendar s to ceno ni pritegnila niti zdajšnjega najemnika, kaj šele drugega kupca, ki bi moral prevzeti tudi vse obveznosti najemodajalca po veljavni najemni pogodbi. Zaleglo ni niti to, da je bila cena za 56 tisočakov nižja kot pred letom dni.

Enaka je bila zgodba z 82,56 kvadratnega metra velikim prostorom v pritličju te stavbe. Za 133 tisočakov ga ni bil pripravljen kupiti niti zdajšnji najemnik. In to kljub dejstvu, da je občina zahtevano kupnino zanj znižala za 47 tisočakov.

Ja pa bilo na dražbi zanimivo, da se je je kot zainteresirana javnost poleg nas udeležil tudi koordinator lastnikov lokalov in stanovanj na Gosposki 4. Povedal je, da jim pač ni vseeno, kdo bi prostore kupil, saj se bojijo, da bi se spet našel nekdo, ki bi hotel tam imeti gostinsko dejavnost (z gostinci že imajo slabe izkušnje). Sami si namreč želijo le mirnih dejavnosti, še raje pa bi videli, da bi kupci poslovne prostore spremenili v stanovanja.

Zanimanja ni bilo niti za prazne poslovne prostore na Malgajevi ulici 2 (33,4 kvadratnega metra), na Cesti v Gorice 41 (dobrih 112 kvadratnih metrov) in Slovenski 3/Rimski 9 (38 kvadratnih metrov). Za prvega so hoteli dobrih 36 tisočakov, za drugega 82 tisočakov, za tretjega pa 68.500 evrov.