Prijateljske povezave v študentski organizaciji

Kadrovanje in poslovanje ŠOU LJ: Dva posla v enem mesecu prijateljema. Študentska poslanska skupina Povezani na facebooku sprašuje o vrednosti Radia Študent.

Objavljeno
19. april 2013 19.06
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Da naj bi šlo pri izbiri novega vodstva zavoda K6/4 za politično kadrovanje, se v javnosti govori že nekaj časa. Navsezadnje na tem, da je popoln nadzor nad zavodom in s tem klubom K4 dobila študentska poslanska skupina Povezani, med drugim temelji peticija za ohranitev kluba, ki jo je podpisalo že nekaj tisoč ljudi.

V javnosti se je že pred časom pojavil tudi koalicijski sporazum med vladajočimi študentskimi skupinami (Povezani, Modro za Študente in Sui luris), v katerem so si te razdelile funkcijsko pogačo. Dve politično imenovani mesti, ministra za obštudijske zadeve in njegovega svetovalca v svetu zavoda, sta tako pripadli Povezanim; zasedla sta ju Matic Colnar in Damjan Planinc. Svet zavoda, v katerega je bila po mnenju nekaterih na sporen način za predstavnico kulturne javnosti imenovana Marina Rajković, je tudi potrdil Aleša Logarja za novega direktorja. Tega sicer prav tako povezujejo s Povezanimi, a je sam zanikal, da bi ga na direktorski položaj spravila ta poslanska skupina.

Nenavaden niz odpiranja espejev

Od 1. februarja do 20. marca se je zgodila še ena zanimiva reč pri samozaposlovanju. V tem obdobju si je namreč nekaj že omenjenih in še kakšen zraven odprlo espeje. Prvi je to storil Logar, sledili so mu Uroš Novak, ki na zavodu sicer nima uradne funkcije, neuradno pa deluje kot svetovalec oziroma, kot so sporočili z zavoda, »Logarju projektno pomaga pri različnih zadevah«, nato Planinc, Rajkovićeva in Alen Nikola Rajković, njen mož in po novem vodja gostinstva v kavarni Metropol in klubu K4, sicer tudi član Povezanih. Logar je espe medtem že zaprl (20. marca), ostali pa imajo – razen Rajkovićeve, ki je odprla espe za umetniško uprizarjanje – po novem podjetja, ki se ukvarjajo s podjetniškim svetovanjem.

Ko smo vprašanja o nenavadnem zaporedju odpiranja espejev naslovili na zavod, so nam najprej odgovorili, da s tem, kdo je odpiral espeje in kdaj, niso seznanjeni in jih to niti ne zadeva, češ da je to »odločitev posameznika«. »Za to, zakaj je določena oseba odprla espe na določen dan, se obrnite na njih,« so še zapisali.

Šele ko smo jih opozorili, da govorimo o ljudeh, ki so neposredno povezani z zavodom, torej je ta pravi naslov za vprašanja, ki se tičejo njih, pa so se očitno spomnili, zakaj so omenjeni odprli svoja podjetja: »Glede na dolg zavoda, ki znaša pol milijona evrov, in ne 150 tisoč, kot sta trdila bivši direktor Miloš Krajnc in takratni predsednik sveta zavoda Jurij Krpan, se je Logar odločil, da zaradi prevelikih finančnih bremen ne želi preveč obremenjevati zavoda in da bo zato namesto rednih zaposlitev, kljub kadrovski podhranjenosti v nekaterih segmentih dela, raje vzel pogodbene delavce in z njimi ravnal gospodarno.«

»Posel s članico sveta zavoda ni sporen«

Nadaljujmo s povezavami med prijatelji. Na začetku meseca je bila 14. redna seja predsedstva ŠOU, na kateri je potrdilo pogodbo o »poslovnem sodelovanju s podjetjem Umetniško uprizarjanje, Marina Rajković, s. p.«. Članica sveta zavoda bo tako za študentsko organizacijo opravljala delo in svetovanje pri projektu Stališča študentov do ŠOU v Ljubljani.

Na organizacijo smo naslovili vprašanje, ali se jim tovrstno sodelovanje z nekom, ki sedi v svetu zavoda, katerega ustanovitelji so ravno oni, ne zdi sporno, a so nam odgovorili, da »med obema vlogama ni nobene povezave« in da gre za »poslovno sodelovanje, katerega vrednost ne presega 500 evrov«, to pa je po pravilniku o finančnem poslovanju meja, ko je ŠOU dolžna zbrati ponudbe treh ponudnikov.

A to še ni vse. V ponedeljek so na seji predsedstva potrdili ponudbo družbe Xanthus, d. o. o., za izvedbo »projekta opreme za gostinski lokal Metropol«. Podjetje je v lasti Petra Borka, ki naj bi bil (nekdanji?) partner sestre Uroša Novaka.

Tako na ŠOU kot na zavodu nam sorodstvenih vezi niso potrdili, a malce brskanja po spletu pripelje do tega, da bi informacija lahko držala. Na zavodu so sicer potrdili, da se Novak in Borko poznata, s ŠOU pa so nam odgovorili, da so za izvedbo omenjenega projekta zbrali tri ponudbe različnih dobaviteljev in izmed teh izbrali najugodnejšo, ki jo je pripravilo podjetje Xanthus.

Še to: na facebook profilu skupine Povezanih sta se v zadnjem tednu pojavila dva statusa, v katerih svoje sledilce sprašujejo o vrednosti Radia Študent. V prvem so spraševali, ali je vreden en evro, v drugem pa, ali je vreden dva evra. Ali gre za provokacijo ali dejansko za prihodnji interesni cilj skupine Povezanih, bo pokazal čas.