Priznanji Mikuš Kosovi in Mermalu

Plaketa glavnega mesta tudi skupni Pankrti.

Objavljeno
20. april 2017 19.14
mfe-DECATHLON
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Letošnja častna meščanka glavnega mesta Ljubljana bo dr. Anica Mikuš Kos, častni meščan pa Jože Mermal. Med tremi prispelimi predlogi ju je izbrala komisija za priznanja, ki jo vodi Nada Verbič, sklepe o mestnih nagradah pa bo mestni svet sprejemal v ponedeljek.

Pediatrinja in psihiatrinja dr. Anica Mikuš Kos je strokovnjakinja za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Med drugim je bila zadnjih šestnajst let službovanja direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani. Opravila je pionirsko delo na področju hiperkinetičnega sindroma (danes ADHD), skupaj z uvedbo farmakoterapije, ki je bila takrat v Sloveniji še neobičajna. Že leta 1979 je prejela Priznanje mesta za razvoj prostovoljnega dela, s prihodom beguncev iz Hrvaške in BiH pa se je leta 1991 in 1992 začela intenzivno ukvarjati z izobraževanjem za pomoč otrokom, žrtev vojne, in je po umiritvi begunske krize na območju nekdanje Jugoslavije s tem nadaljevala kot mednarodna ekspertka na področju širše regije, pa tudi Kavkaza in Bližnjega vzhoda. Med številnimi priznanji je bila predlagana tudi za Nobelovo nagrado v okviru projekta »1000 žensk za Nobelovo nagrado za mir 2005«.

Jože Mermal je že 24 let predsednik uprave gospodarske družbe BTC in avtor široko zasnovanega projekta BTC City, poslovnega unikata v mednarodnem merilu. »Pod njegovim vodstvom se je družba v dvajsetih letih iz organizatorja prvega slovenskega nakupovalnega središča v Sloveniji razvila v upravljavca enega največjih evropskih poslovnih, nakupovalnih in rekreativno zabaviščnih središč,« piše v obrazložitvi. Med številnimi funkcijami v športu in nadzornih svetih dveh podjetij je tudi častni konzul sultanata Oman in že 22 let član Združenja Manager. »Z osebnim pristopom je skupaj z vodstvom MOL aktivno sodeloval pri nastajanju 230 hektarov velikega urbanističnega projekta mesta Ljubljana Partnerstvo Šmartinska, aktivno je sodeloval pri nastajanju projekta Ikea. Pomemben mejnih je letošnji podpis sporazuma o novi cestni infrastrukturi za izvedbo 300 milijonov evrov naložb na širšem območju BTC City,« še piše v obrazložitvi.

Še dve nagradi in štiri plakete

Za nagrade glavnega mesta je prispelo osem predlogov, komisija za priznanja se je letos odločila podeliti samo dve, čeprav jih lahko podeli največ pet. Prejeli ju bodo Ivica Žnidaršič in Ivana Šebenik. Ivica Žnidaršič je v Rdečem križu Slovenije opravljala najvišje funkcije na področju humanitarnih dejavnosti, od leta 2010 pa je predsednica mednarodnega odbora izgnancev in beguncev – žrtev fašizma in nacizma v letih 1920–1945; leta 2002 ji je predsednik republike podelil Častni znak svobode RS. Ivanka Šebenik je bila dolgoletna predsednica krajevnega odbora Rdečega križa Kozarje in vodja Karitasa in je kot prostovoljka veliko pomagala pomoči potrebnim občanom v ČS Vič. Predlagani so še bili Drago Banović, Marija Möderndorfer, prof. dr. Božidar Debenjak, Zlatan Čordić, Mirovni inštitut in Jerneja Batič.

Izmed šestih predlogov bodo podelili štiri plakete glavnega mesta (od največ sedem, pri čemer so lahko največ dve za donatorstvo). Prejeli jih bodo Tanja Cerkvenik (državna prvakinja v metanju krogle in kopja, ki je Slovenijo zastopala na paraolimpijskih igrah v Pekingu in Londonu), Stanka Golob (dolgoletna vodja Trubarjevega antikvariata), društvo Čitalnica Blaža Potočnika in glasbena skupina Pankrti. Predlagana sta bila še društvo Dobrnič, za ohranjanje in razvijanje spomina in tradicij na udeležbo žensk v NOB in društvo Parada ponosa.