Prodaja zadnjega paketa stanovanj

Državni stanovanjski sklad na Brdu začenja prodajo 82 nadstandardnih stanovanj. Rok za oddajo ponudb se izteče 3. avgusta.

Objavljeno
17. maj 2017 19.24
Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Vrhovcih v Ljubljani, Slovenija 28.oktobra 2016. [stanovanjski bloki,hiše,stanovanja,naselja,nepremičnine,zelenice,drevesa]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Republiški stanovanjski sklad je včeraj objavil razpis za prodajo 64 stanovanj in 18 vrstnih hiš v soseski Zeleni gaj na Brdu. Potencialni kupci bodo lahko prijave začeli oddajati 12. junija, rok zanje se izteče 3. avgusta. Izbor kupcev bo znan 24. avgusta, predaja stanovanj pa se bo začela 5. septembra. Če vsa stanovanja ne bodo šla v promet, bosta letos sledila še dva kroga prodaje.

Kot je dejal direktor republiškega stanovanjskega sklada Črtomir Remec, na koncu ni izključena niti prodaja neprodanih stanovanj na dražbi, čeprav upa, da kljub visokim cenam nepremičnin, ki zaradi velike kvadrature in nadstandardno velikih prostorov ne ustrezajo potrebam najemnih stanovanj, dražba ne bo potrebna.

Zasoljene cene?

V tako imenovani vzorčni hiši v enoti F3 je naprodaj 52 stanovanj (večina jih je v energijskem razredu A2, nekaj tudi v pasivnem standardu), katerih cena bo od 140 tisočakov za najmanjše do 480 tisočakov z davkom za največje. V ceno so všteti tako stanovanjska površina kot vse terase, atriji in parkirni prostori. Imeli pa bodo tudi svoj vrtec. V povprečju je cena kvadratnega metra od 2189 do 3355 evrov. Pri pasivnih stanovanjih bodo kupci morda lahko dobili subvencijo eko sklada (po Remčevi oceni najmanj 100 evrov na kvadratni meter), saj naj bi bil zanje kmalu objavljen nov razpis.

Vrednost gradbenih, obrtniških in instalacijskih del je bila 7,7 milijona evrov, s stroški za komunalno opremljanje in nakupom zemljišč pa več kot 10 milijonov (brez davka), je dejal Remec.

V enoti F6 je na razpolago 18 vrstnih hiš z moderno arhitekturo po zamislih arhitekturnega biroja Bevk-Perović in dva niza s po šestimi dupleksi. Pri prvih gre za hiše z enim stanovanjem v pritličju in drugim dvonadstropnim s teraso nad pritličnim, ki jih bo mogoče kupiti tudi ločeno, pri drugih pa za dvoinpolsobna atrijska stanovanja in štirisobne duplekse.

Vrstne hiše bodo prodajali za najmanj 379.000 evrov, dupleksi bodo stali od 248 do 470 tisočakov z davkom. Tudi pri teh gre za nadstandardne stanovanjske površine (energijski razred C) – od drugih bodo ločeni celo z lastno ulico, poleg tega bodo imeli svoj travnik in del gozda. Stroški gradnje teh objektov so po direktorjevih besedah presegali pet milijonov evrov, celotna naložba pa skoraj še enkrat toliko.

Kdo bo imel prednost

Prednost pri nakupu stanovanj bodo imele mlade družine z vsaj enim predšolskim otrokom, tisti, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, večje družine, invalidi, mladi do 28. leta starosti in seveda varčevalci nacionalne stanovanjske varčevalne sheme. S prodajo in njihovo vselitvijo se bo končala tudi dolgoletna gradnja soseske Zeleni gaj, kjer bo več kot 650 stanovanj, v njej pa bo živelo najmanj 2500 ljudi.

Reinvestiranje

Remec je ob tem dejal, da bodo denar od prodaje nadstandardnih stanovanj reinvestirali v gradnjo novih. Najprej za dokončanje najemnih stanovanj v štirih tamkajšnjih blokih, nato pa za gradnjo skoraj petsto enot v soseski Novo Brdo, kjer gradnjo 170 stanovanj načrtuje tudi ljubljanski stanovanjski sklad. Če k temu prištejemo še približno tristo stanovanj v Mariboru, od sto do dvesto v Kranju in petsto stanovanj po razpisih za lokalno soinvestitorstvo, bi lahko do leta 2020 sklad zgradil okoli dva tisoč novih stanovanjskih enot, je prepričan Remec.

Bolj ga skrbi, ker za obdobje od leta 2020 do 2025 sklad še nima sistemskega vira financiranja. Pri evropski investicijski banki bi sicer lahko dobili ugodna posojila, vendar je zanje potrebno poroštvo države. Tega pa ni lahko dobiti.