Program Celice: izjemno delo v nastajanju

Opozicija zbrala podpise za izredno sejo. Občina kljub pozivu informacijskega pooblaščenca ne izda programa.

Objavljeno
13. februar 2018 20.32
suhadolnik hostel celica
Janez Petkovšek, Mojca Zabukovec
Janez Petkovšek, Mojca Zabukovec

Ljubljana – Ljubljanski župan bo predvidoma danes dobil zahtevo za sklic izredne seje, na kateri naj bi se podrobno pogovarjali o prenovi, financiranju in nadaljnjem delovanju že mesec dni zaprtega hostla Celica. Opozicijski svetniki bodo namreč danes predvidoma oddali podpise zadostnega števila svetnikov, da ga v to prisilijo.

Mirko Brnič Jager, vodja svetniške skupine SDS, je sporočil, da je opozicija zbrala dovolj podpisov za sklic izredne seje mestnega sveta. Priznal je, da so imeli pri tem nekaj težav, saj so svoj podpis mnogi obljubili, potem pa zanj začeli postavljati pogoje ali pa obljube niso izpolnili. Poleg tega so posamezniki hoteli biti med podpisniki v ozadju, Anton Kranjc iz opozicijske NSi pa si je zadnji hip premislil in edini iz te stranke odrekel podpis. V igri je bilo 23 podpisov svetnikov, ki niso na Listi Zorana Jankovića. Do včeraj so sicer imeli le 11 podpisov, dvanajstega pa je za danes obljubila samostojna svetnica Levice Nataša Sukič. Ker rok za njegovo oddajo poteče šele danes, ni izključeno, da ga bo prispeval še kdo iz stranke SMC.

Kaj bodo zahtevali

Iz pripravljenega gradiva lahko razberemo, da ga bo obrazložil Mirko Brnič Jager in da bodo glasovali o treh predlogih. Če bo predlog izglasovan, bodo županu najprej naložili, da naroči izdelavo dokumenta identifikacije investicijskega programa (DIIP) obnove hostla, njegovo obravnavo pa uvrsti še na redno sejo sveta, predvideno za 26. marec. V DIIP bi morala biti kot rdeča nit »vgrajena tudi neokrnjenost avtorskih pravic ustvarjalcev, ki so preobrazili zapor v hostel«. Na koncu zahtevajo, da v programu podrobneje obdelajo in predstavijo razloge in cilje investicijske obnove Celice, tehnično obnovo ob spoštovanju celovitega umetniškega dela, načrtovano opremo v odnosu do neokrnjenega umetniško arhitekturnega originala, finančno konstrukcijo, roke izvedbe, vlogo novega upravljavca, število zaposlenih in zunanjih sodelavcev, dolgoročno ureditev odnosa z avtorji koncepta iz KUD Sestava, ki so Celico ustvarili in 25 let skrbijo za stavbo ter v njej vodijo kulturni program, vsebinski koncept delovanja Celice, kulturni program in vizijo dolgoročnega delovanja ter vlogo za celovito zaščito materialne in nematerialne kulturne dediščine hostla kot prispevek k evropskemu letu kulturne dediščine 2018.

Čeprav so v opoziciji večino gradiva pripravili sami, od župana in njegovih služb pričakujejo, da ga bo do izredne seje dopolnil z vsemi dokumenti, pogodbami in programi, ki jih ima pripravljene ali so v izvedbi.

Izjemen program, ki ga ni

Ko je mestna oblast januarja sklicala tiskovno konferenco in naznanila, da takrat že zaprta Celica ostaja v javni lasti, je Janković dejal, da so v treh javnih zavodih – Ljubljanski grad, Turizem Ljubljana in Mladi zmaji – za hostel pripravili »izjemen« program. Toda ko smo ga hoteli videti, se je izkazalo – da je šele v pripravi.

Foto: Jože Suhadolnik, Delo

Še v pred kratkim objavljenem članku na Slovenski tiskovni agenciji so na MOL »spomnili, da so trije javni zavodi pripravili odličen predlog programa«. Toda ko smo se že pred časom za dodatna pojasnila o prihodnosti hostla obrnili na občino, so dejali, da je »na vsa vprašanja o Celici župan že odgovoril na tiskovni konferenci«. Na prošnjo, naj nam pošljejo program, ki so ga za Celico pripravili v treh javnih zavodih, pa so zapisali le: »Predlog treh javnih zavodov je izjemen in je naše interno gradivo.« Čeprav je Celica v javni lasti, občina javnosti ni hotela predstaviti programa.

Podobno so odgovorili tudi po pozivu, ki so ga prejeli iz urada informacijskega pooblaščenca. Ta jih je na podlagi naše pritožbe pozval, da so »dolžni konkretno odgovoriti« na vprašanja medija in nimajo zakonske podlage, da ga le usmerijo na določeno novinarsko konferenco. Toda tudi na to se je MOL odzvala le z zapisom: »Vezano na vašo pritožbo informacijskemu pooblaščencu sporočamo, da bomo o aktivnostih glede Celice javnost pravočasno obvestili.«

Ko smo se tudi na to pritožili, so nam z MOL poslali odločbo, v kateri so zapisali, da zahtevana dokumentacija »predstavlja informacijo javnega značaja«, a da nam dostop do nje zavračajo. »Zahtevani dokument – programski predlog o Celici, ki so ga pripravili trije javni zavodi MOL, je dejansko delo v nastajanju in nikakor še ni dokončen izdelek,« so zapisali. Ker da gre za »objekt, katerega vrednost sega na različna področja«, je po njihovem »še toliko bolj pomembno, da se dokumentacijo v zvezi z objektom takšnega pomena predstavi šele, ko je dorečena. Vsakršna preuranjena seznanitev z navedbami, ki so dejansko šele v postopku priprave in usklajevanja, bi lahko prinesla napačne interpretacije in s tem ovirala postopek iskanja optimalne rešitve za delovanje hostla.« Celica je sicer medtem približno mesec dni zaprta. Kaj pa je ocenil župan Janković kot »izjemno«, ni znano. Programa očitno ne, saj ga ni.

Foto: Jože Suhadolnik, Delo


Juvan čaka na odločitev MOL

Nekdanji najemnik hostla Celica Tomaž Juvan je povedal, da so v preteklih tednih z občino oziroma javnim zavodom Ljubljanski grad, ki naj bi prevzel vodenje hostla, potekala pogajanja o tem, ali bo njegova oprema ostala na Metelkovi ali ne. Čeprav naj bi končno odločitev občina sporočila najkasneje do petka, te še ni. Juvan je dejal le, da jim je dal dokončni predlog za prodajo opreme (kuhinja, postelje ...), a odgovora še ni dobil. Višine »odškodnine« zanjo nam ni hotel razkriti, je pa povedal, da se mu zdaj niti ne mudi več in da na odločitev občine lahko čaka. Škodo zaradi zaprtega in nedelujočega hostla ima namreč po prekinitvi najemne pogodbe zdaj le občina (ni prihodkov od najemnine, ima pa stroške z ogrevanjem in fizičnim varovanjem).