Program K4 z grenkim priokusom

Nove smernice K4: Program se širi v več smeri. Večine nekdanjih ekip niso povabili k sodelovanju.

Objavljeno
09. april 2013 20.22
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Po nekajtedenskem čakanju na program kluba K4, ki ga načrtuje novo vodstvo zavoda K6/4, ga je to na današnji tiskovni konferenci tudi predstavilo. Klub se bo vnovič odprl 19. aprila, v njem pa je od didžejevskih ekip, ki so doslej tam sodelovale in ustvarjale, ostala le peščica.

Tiskovna konferenca je bila sicer namenjena predstavitvi delovanja celotnega zavoda K6/4, se pravi tudi galerije Kapelica in Kiberpipe (kavarna Metropol menda kmalu ne bo več njegov del), toda največ zanimanja je bilo, upravičeno, prav za nadaljnjo vizijo in program kluba K4.

Od 19. aprila, ko se bodo vrata K4 spet odprla, do 24. junija, ko bo zaključna zabava sezone, je predvidenih 23 dogodkov in med njimi nekaj takšnih, da se je privzdignila marsikatera obrv.

Čeprav je Milan Gregorn, programski vodja zavoda, zagotavljal, da se »sodelovanje z večino kolektivov elektronske glasbe, ki so v klubu uspešno delovali zadnja leta, nadaljuje«, je namreč pozornejši pogled na načrtovane dogodke razkril, da ni zares tako.

Med drugim se je recimo v programu znašla uradna zabava po veliki junijski komercialni zabavi z Dj Axwellom, od nekdanjih ekip, ki so sodelovale v klubu, pa jih je ostalo le še nekaj.

Gregorn je sicer poudaril, da so se kolektivi, ki jih ni v programu, za to odločili sami, a kar nekaj od teh jih je za Delo potrdilo, da jih k sodelovanju sploh niso povabili.

Brez večine nekdanjih ekip

»Kot nekdanji vodja programa sem se ob razkritju novih smernic zgrozil predvsem zaradi vdora vulgarnih komercialnih vsebin, kot je tako imenovani Red party, ki s klubom nimajo nikakršne zgodovinske ali konceptualne povezave, poleg tega zaradi posebnosti prostora ne zagotavljajo finančnih presežkov za K4,« je povedal Tilen Ločniškar, vodja techno kolektiva Elements, ki »si ne želi biti del tako neprofiliranega in nekakovostnega programa«.

Gregorn med drugim ni poklical ekip Smetnjak, Krunch It!! in Gumitwist, ki so bile prav tako pomemben del alternativne ponudbe v klubu.

Fantje iz ekipe Gumitwist so sicer sporočili, da se za sodelovanje, tudi če bi jih povabili, ne bi odločili »zaradi sumljivih okoliščin imenovanja novega vodstva, nestrokovno napisanega programa in več kot očitnega nepoznavanja smernic, zgodovine ter kulturnega pomena kluba in alternativne kulture nasploh«, člani ekipe Smetnjak pa, da poleg tega, da jih niso niti poklicali, že štiri tedne niso dobili nobenega odgovora na svoje povpraševanje, kdaj jim bodo poravnali dolg za tekočo sezono.

Program brez vizije?

Gregorn je sicer napovedal tudi praznovanje 25-letnice kluba, ki se bo dogajalo prihodnjo sezono. V sklopu 25 dogodkov z naslovom Flashback bo, tako programski vodja, »na sporedu retrospektiva umetnikov, izvajalcev in skupin, ki so vsak v svojem času ključno zaznamovali in oblikovali podobo Štirke, na katero smo danes vsi ponosni«. Kako natančno, glede na to, da je že zdaj veliko ekip ostalo zunaj kluba, namerava to izpeljati, na tiskovni konferenci še ni povedal, saj »dogovori še potekajo«.

»Bolj kot sam program me skrbi retorika tistih, ki ga pripravljajo,« je povedal Borja Močnik, didžej in nekdanji soustvarjalec vsebin v klubu, »zdi se mi, da gre za program brez vizije«. »Vsa današnja stvar me je razžalostila, ker se ponavlja situacija izpred treh let. Spet je prevladal interes posameznikov in njihovih ekip, katerih dejanje samo pripomore pri hitrem krpanju programske luknje v viziji sedanjega vodstva,« pa je razmere komentiral Matej Lavka, didžej in organizator večerov Lost tapes, ki so se prav tako godili v klubu K4.