Pronicljive opazke in ustvarjalni duh

Ljubljansko ogledalo: Animateka z delavnicami in skrbno izbranim programom postregla tudi najmlajšim.

Objavljeno
09. december 2016 19.39
Tina Lešničar
Tina Lešničar
Decembrsko sivino v mestu je v iztekajočem se tednu spet barvala Animateka. Od ponedeljka so se na platnu v Slovenski kinoteki in v Kinodvoru vrstile projekcije kratkih in dolgometražnih animiranih del; skupaj kar 398. Na svoj račun so prišli tako najmlajši kot zrelejši ljubitelji animacije.

»Saj je orel, ki je požrl lisico namesto ježka, ježkov prijatelj, a ne?« je zanimalo mladega gledalca po ogledu kratkega češkega animiranega filma Prvi sneg. Prisotno avtorico je razveselil nov pogled na zgodbo iz živalskega sveta, kjer solidarnosti od ujed načeloma ni pričakovati. »Otroci večkrat presenetijo s kakšnim komentarjem filma, saj opazijo stvari, ki jih odrasli popolnoma spregledamo. So veliko bolj pozorni gledalci, kot si mislimo,« pripoveduje Andreja Goetz, pedagoginja in sodelavka vzgojno-izobraževalnega programa Slon, ki se na Animateki redno predstavlja že od samega začetka. Več let zaporedoma je Slon izbor filmov izdajal tudi na DVD nosilcu, ki je izhajal kot priloga Cicibana.

Čeprav se je letos strokovni program s številnimi tujimi gosti osredotočal predvsem na 3D animacijo in se je Kinodvor s projekcijami erotičnih filmov včeraj za nekaj ur vrnil v čas Sloge, da bi detabuiziral nosečniške seksualne želje in razkrival skrivnosti »neznanih« predelov ženskega telesa, še vedno velik del mednarodnega festivala animiranega filma pripada mlademu občinstvu. Letos so program Slon, namenjen različnim starostnim skupinam, porazdelili v štiri sklope. V tekmovalnem programu je otroška žirija izbirala med enaintridesetimi kratkimi animiranimi filmi, panorama svetovnega filma je bila na ogled v sklopu Slon se potepa, družinski in celovečerni sklop pa sta bila v veselje tudi staršem.

Učenje skozi delavnice

Dobro obiskane so bile tudi spremljajoče delavnice, ki so že štiri leta redne spremljevalke Animateke. Že pred začetkom festivala je potekala produkcijska delavnica animiranega filma z avtorjem Leonom Vidmarjem, ki je na letošnjem Festivalu slovenskega filma prejel vesno za svoj kratki animirani film Slovo (do konca Animateke je v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana tudi razstava, ki odkriva zakulisje nastajanja tega filma). Otroci stari od 10 do 13 let so pod njegovim mentorstvom v tehniki kolaža ustvarili svoj kratki film, ki bo na ogled na današnjem zaključku festivala. Miklavžev prihod je bržkone zadržal bodoče animatorje, ki so se tako v manjšem številu udeležili druge delavnice piksilacije - tehnike, pri kateri namesto predmetov ali lutk uporabljamo kar svoja telesa.

Najbolj obiskane so bile letos projekcije namenjene vrtčevskim otrokom in prvi triadi osnovnošolcev, saj so ljubljanski vrtci in šole (oziroma posamezne vzgojiteljice in učiteljice) že precej dobro seznanjeni s Slonovimi vzgojno-izobraževalnimi filmskimi vsebinami. »Najtežje je v kino pridobiti srednješolsko publiko. Osnovne šole pa se redno prijavljajo na naše letne dogodke, delavnice in projekcije,« pravi Goetzova. Ker še vedno čakamo, da bo prizadevanje, da bi v šolski kurikulum uvedli filmsko vzgojo, obrodilo, so za zdaj bolj aktualne krajše, enkratne delavnice, ki jih šole ponavadi izberejo ob kulturnih dnevih. Določene šole se sicer že odločajo za sistematično in kontinuirano filmsko vzgojo, predvsem v obliki individualnih krožkov med šolskim letom. A na Animateki imajo mladi gledalci vsaj enkrat na leto priložnost priti v stik z umetniškimi, poetičnimi filmi, ki so prava meditacija v primerjavi z agresivnimi risankami, ki otroke napadajo s komercialnih televizijskih kanalov.

Animateka se s podelitvijo nagrad in projekcijami uradno zaključuje danes ob 22. uri, a v Kinodvoru bo še pred tem na ogled najboljših filmov Slona, v nedeljo pa bodo otroci že takoj zjutraj lahko posegli po plastelinu in ustvarili svoj živalski vrt, nato pa živali tudi oživeli.