Propadajoči kiosk že leta kazi podobo Kodeljevega

Mercator obljubil, da bo v Ulici Jana Husa končno odstranil svoj kiosk, ki ga ne uporablja več, o širitvi trgovine pa še ne razmišlja.

Objavljeno
12. februar 2015 17.28
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Propadajoči in prazen Mercatorjev montažni kiosk za sadje in zelenjavo v križišču Ulice Jana Husa in Povšetove že več let kazi okolico tamkajšnjega mini parka s spomenikom NOB, a to očitno moti le četrtno skupnost Moste in nekaj bližnjih stanovalcev.

Kodeljevčan ali nekdo drug iz moščanske četrtne skupnosti je tako 27. septembra na občinski spletni strani oddal pobudo za odstranitev zarjavelega in z grafiti popisanega kioska, ki že dolgo ne služi nobenemu namenu, temveč zgolj kaže na nemarnost njegovih lastnikov oziroma odgovornih iz mestne uprave. Hkrati ga je zanimalo, ali občina načrtuje zasaditev dreves v okolici spomenika.

Ostali pri obljubah

Že 1. oktobra je od dveh mestnih oddelkov dobil kratka, a obetavna odgovora. Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet je tako zapisal, da bodo na površini ob spomeniku, kjer so odstranili dve drevesi, posadili nadomestni. Kdaj naj bi to izvedli, niso navedli, so pa zagotovili, da »ju bodo dali v načrt za nadomestitev«. Čeprav smo v bližnjih ulicah opazili več na novo zasajenih mladih dreves, v omenjenem parku na majhni zelenici iz zemlje še vedno štrlita le dva štora.

Še zanimivejši je odgovor mestnega inšpektorata. Ta je isti dan kot omenjeni oddelek sporočil, da bodo kiosk odstranili v najkrajšem možnem času oziroma najkasneje do konca oktobra. Kot je videti na fotografiji, tega vse do danes niso uresničili.

V Mercatorjevi trgovini v pritličnem delu stanovanjsko-poslovnega bloka, ki stoji tik ob kiosku, smo skušali ugotoviti, zakaj niso odstranili svojega opuščenega kioska. Ta namreč med drugim ovira dostavo, saj je med blokom in kioskom prostora le za en kombi. Poslovodkinja se je sicer spomnila, da so jih zaradi odstranitve kioska lani obiskali mestni inšpektorji, vendar nam ni znala pojasniti, zakaj kioska niso podrli in odpeljali stran. Smo pa mimogrede lahko na lastne oči videli, zakaj ga je Mercator včasih uporabljal za prodajo sadja in zelenjave. Trgovinica je namreč tako majhna, da se je v njej težko prebijati že med prodajnimi policami, še huje pa je v skladišču. Tam je vse natrpano od tal do stropa, poslovodkinja pa pisarne sploh nima v ločenem prostoru, temveč ima le mizo in stol v kotu med policami. Sodeč po videnem bi jo morali nemudoma preurediti (povečati in na novo opremiti) ali pa zapreti in se preseliti v večje in sanitarno-tehnično ustreznejše prostore. V soseščini sicer obstajajo prostori za morebitno širitev, problem pa je, ker so zasedeni in je vprašanje, ali bi jih zdajšnji uporabniki hotel prepustiti za prepotrebno širjenje živilske trgovine.

Kodeljevčani bi bili zagotovo najbolj veseli širitve zdajšnje trgovine, saj stoji na idealni lokaciji. Do prve večje trgovine je namreč pet minut hoda (čez Ljubljanico na moščanski tržnici). Težava pa je, da je ob večjih nakupih do tja treba z avtomobilom po ovinkih. Na Kodeljevem namreč velja precej zapleten sistem enosmernih ulic.

Pojasnila Mercatorja

Zaradi povedanega smo se obrnili še na upravo Mercatorja. Katja Kek, direktorica korporativnega komuniciranja, nam je povedala, da so se v preteklih letih ukvarjali predvsem z vlaganji na območju nekdanje Jugoslavije, zdaj pa se bodo osredotočili na Slovenijo. Ker se zavedajo, da je v Mercatorjevem sistemu štiristo majhnih trgovin in da je večina dotrajanih, jih bodo letos prenovili približno petdeset. Za naložbe bodo letos sicer namenili 99,5 milijona evrov, kar je trikrat več kot lani. Skladno s strategijo bodo največji delež naložbe v prenovo in vzdrževanje prodajnih enot v Sloveniji, s poudarkom na manjših trgovinah. Prenove si bodo sledile glede na dotrajanost, pomembnost posamezne enote za lokalno okolje, v katerem deluje, ter glede na vpliv, ki ga ima trgovina na poslovanje.

Omenjena trgovina na Kodeljevem po navedbah Kekove ni v načrtu za prenovo v prvem četrtletju leta 2015, a si bodo tudi v prihodnje prizadevali, »da bo založena v okviru zmožnosti prostora in primerno urejena«. Zagotovila je še, da je Mercator takoj po prejemu obvestila pristojnega inšpektorata začel pripravljati potrebno dokumentacijo in postopke za odstranitev dotrajanega kioska in da so ti zdaj končani. Odstranili pa da ga bodo takoj, ko bodo to omogočale vremenske razmere.