Proti štiripasovnici s peticijo

Za prometnica med Lavrico in Škofljico župan Jordan pravi, da je cestni projekt povsem zastal.

Objavljeno
06. marec 2018 19.11
Ivan Jordan
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Lavrica – Lavričani so na ministrstvo poslali 622 podpisov proti gradnji zožene štiripasovnice skozi njihov kraj, na direkciji za infrastrukturo pa medtem nadaljujejo papirnato izvedbo projekta. Dokumentacija je nared, pripravljajo se na odkup zemljišč.

Na direkciji pravijo, da bo treba na Lavrici odkupiti dober hektar zemljišč ob Dolenjski cesti oziroma 380 parcel in na 400 parcelah pridobiti služnost za obnovo ali prestavitev komunalnih vodov. Doslej so uredili vsega 700 metrov ceste od Rudnika do krajevne table Lavrica. Pred časom so na direkciji napovedovali, da bo prometnica od Lavrice do škofljiške osnovne šole v dolžini 4,4 kilometra zgrajena v letu 2019, kar pa se zanesljivo ne bo zgodilo.

Kdaj bodo nadaljevali gradnjo skozi Lavrico, na direkciji niso odgovorili, prav tako ne, kdaj nameravajo začeti dela na odseku skozi Škofljico. Za ta del bo namreč projektna dokumentacija PZI izdelana v maju, sledila bo recenzija, nato pa cenitve in odkupi zemljišč. Po idejni zasnovi je bila gradnja zožene štiripasovnice ocenjena na 14,8 milijona evrov skupaj z davkom, od tega naj bi 5,5 milijona stale zaščita ter prestavitev ali novogradnja komunalnih vodov.

Zjutraj manj, popoldne več gneče

Škofljiški župan Ivan Jordan je za Delo povedal, da se z zoženo štiripasovnico skozi Lavrico ne dogaja nič. Projekt je stvar države, saj gre za državno prometnico, in občina se v izvedbo ne namerava vmešavati. Povrhu so nasprotovanje cesti s peticijo izrazili krajani, pravi Jordan, a doda, da si vendarle želi, da se promet enkrat za vselej uredi. Župan opaža, da je gneča skozi Škofljico v jutranji konici nekoliko manjša, odkar je Dars zgradil polni avtocestni priključek v Šmarju - Sapu, povečala pa se je v popoldanski konici, ko ljudje uporabljajo šmarski izvoz z avtoceste in se nato peljejo skozi Škofljico proti Kočevju.

Lavričani proti netrajnostnim rešitvam

Precej aktivni pri nasprotovanju gradnji zožene štiripasovnice so Lavričani. Napovedujejo, da bodo za zaščito krajevnih interesov uporabili vsa pravna sredstva. »Če bo treba, tudi vzvode državljanske nepokorščine,« pravi predsednik sveta krajevne skupnosti Bojan Božič. Peticijo s 622 podpisi proti gradnji štiripasovnice so že poslali na ministrstvo za infrastrukturo.

Večina okoliških občin, med katerimi ni škofljiške, ima že sprejeto celostno prometno strategijo. Božič opozarja, da sodobne občine sprejemajo pametne ukrepe za spodbujanje trajnostne mobilnosti ter tako izboljšujejo okolje, skrbijo za varnost ter spreminjajo miselnost in navade. »Pri nas pa je praksa povsem drugačna. Izključitev javnosti iz soodločanja je zdaj že pravilo, ki je prežeto s sistemskim zavajanjem in prikrivanjem dejstev. Zato je kakršnakoli netrajnostna širitev Dolenjske ceste nelegalna in nelegitimna,« je prepričan Božič.