Prvi gostje kmalu v največji pasji vrtec in hotel

Na travnikih ob Brnčičevi od junija velik prostor za varstvo in vzgojo 50 psov.

Objavljeno
30. april 2015 12.18
Pasji vrtec in hotel Nadgorica
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Na travnikih ob Brnčičevi v bližini Nadgorice podjetje Canis Canis ureja največji zasebni pasji vrtec in hotel v Ljubljani. Za zdaj se bo raztezal na približno 12.000 kvadratnih metrih ograjene površine. V njem bo prostora za približno 50 psov, odprli pa naj bi ga 1. junija.

V pogovoru za Delo je Matevž Cankar, ustanovitelj, lastnik in zastopnik zgoraj omenjenega podjetja (ustanovili so ga v začetku lanskega novembra), javnosti pa znan tudi kot inštruktor in reševalec iz Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije, povedal, da se je že dalj časa ukvarjal z idejo, da bi v Ljubljani odprl pasji vrtec in pasji hotel.

Ugibanj ni več

Ko smo konec letošnjega januarja še ugibali, kdo je skrivnostni najemnik 5000 kvadratnih metrov velikega travnika v lasti MOL, pa je po dveh mesecih že jasno, da gre za resno zastavljen projekt. Cankar, ki s svojimi psi že več kot 30 let aktivno deluje kot reševalec izpod ruševin po vsem svetu, nam je namreč brez pomislekov pokazal vso projektno dokumentacijo in razložil svoje načrte.

Kot je razvidno iz fotografij, se že vidi, kako velik bo ograjen prostor za živali, prav tako pa sta vidna postavitev pasjih ut na že nekoliko utrjenem terenu in dovoz za stranke z glavne ceste. Cankar nam je povedal, da za začetek načrtuje postavitev sedmih manjših ut in petih velikih pokritih boksov ter dveh montažnih objektov. V enem bo recepcija za sprejem psov, v drugem pa bo prostor za nego psov, skladišče za hrano, delovne pripomočke ...

Ker je bila mestna parcela premajhna, je Cankar od okoliških zasebnih lastnikov (predvsem kmetov) najel še približno 7000 kvadratnih metrov zemljišč. Mimogrede je pripomnil, da bo v primeru dobrega odziva lastnikov psov vrtec in hotel še povečal. Okoliški lastniki travnikov so mu namreč že dali vedeti, da so mu pripravljeni oddati ali prodati še več zemlje.

Poleg varstva še (pre)vzgoja psov

Po zdajšnjih načrtih bosta poleg pesjakov najpomembnejša prostora pasjega vrtca 6000 kvadratnih metrov veliko ograjeno pasje igrišče in pol manjši ograjen travnik za vzgojo psov. Kot pravi bodoči vodja tega vrtca, računajo, da bodo vsak dan lahko skrbeli za približno 50 psov različnih pasem in velikosti, pri čemer ima v mislih predvsem možnost poldnevnega in dnevnega varstva (možen bo tudi mesečni abonma), saj je ogromno lastnikov psov, ki svoje hišne ljubljence puščajo v hiši, stanovanjih, garažah, kleteh ali celo v kopalnicah brez nadzora in družbe, saj so v službah večji del dneva. Meni, da k njim ne bodo prihajali le tisti, ki za svoje pse potrebujejo le varstvo, temveč tudi tisti, ki imajo zaradi »pomanjkanja časa« ali prezaposlenosti nevzgojene pse. Te jim bodo poskušali vzgojiti tako, da bodo primerni tako za družbo z lastniki kot tudi za druženje z drugimi psi ali ljudmi. Cankar je namreč prepričan, da ni slabih psov, temveč da so lahko slabi le njihovi lastniki.

Obljuba

Krajanom, sosedom in predstavnikom ČS Črnuče, ki so za zdaj še precej skeptični in do njega nezaupljivi, saj zemljišča niso komunalno opremljena, pa zagotavlja, da bodo vso potrebno vodo za pitje in umivanje za zdaj vozili (tam bodo sicer zbirali še deževnico), potrebno elektriko in razsvetljavo pa zagotavljali z agregatom.

Če bo odziv strank dober, se bodo kasneje priklopili na električno omrežje. V neposredni bližini je tudi kanalizacijski kolektor, ki so ga zgradili že pred leti, ko so tam načrtovali gospodarsko cono. Obljubil je še, da bodo pesjaki pozimi ogrevani in da bodo pasje iztrebke pobirali in odvažali v posebnih zabojnikih.

Odprtje pred dopusti

Ne glede na manjše zaplete z naročenimi izvajalci del je Cankar prepričan, da bosta pasji vrtec in hotel nared v maju in da bo brez težav pridobil veterinarsko dovoljenje za izvajanje dejavnosti. Odprtje načrtuje za 1. junij, ko se začne tudi sezona dopustov in z njimi največja potreba po tovrstnih storitvah za pse.