Prvi mladinski festival angažiranega pisanja

»Zgolj ravnodušnost ne bo pripeljala do sprememb v svetu,« poudarjajo organizatorji festivala Itn.

Objavljeno
19. april 2017 17.54
Mo. Z.
Mo. Z.

Na Vodnikovi domačiji v Šiški bo jutri in v soboto prvi mladinski festival angažiranega pisanja, ki so ga poimenovali In tako naprej ali Itn. Ponudil bo pogovore, predavanja, predstave, stripovsko delavnico, pripovedovalski dogodek in koncert. Z njim odpirajo prostor razprav in izražanja mnenj.

Po besedah Tine Popovič, programske vodje Vodnikove domačije, so se za organizacijo festivala odločili, ker zgolj ravnodušnost ne bo pripeljala do sprememb v svetu, zanje je potrebna angažiranost.

»Na makroravni gre svet v zelo čudno, nevarno smer, ki zastopa ozke partikularne interese in sledi ideji razvoja in napredka, ki sta problematična pojma in pri katerih bi se bilo treba ustaviti. V takšnem svetu je nevarno mišljenje, razpravljanje, nevarne so pogumne ideje. Tempo življenja je danes hud in prekrit z neskončno šumi, ki jemljejo možnost tišine, praznega prostora, ki šele odpirata pogoje za vznik idej, ta potrebni eksperiment. In tukaj, na tem mestu tišine in kontemplacije, je smiselno v svoj svet spustiti knjigo. Ni lahko, zahteva trud, zbranost, čas, angažma, je pa hudo hudo potrebno,« razmišlja Tina Popovič. »Živimo v svetu ekstremnega pomanjkanja empatije in čuta za pravičnost, ki pa zato toliko večjo težo dobivata na mikroravni, kjer se posamezniki in skupine povezujemo in si pomagamo. Spreminjanja stanja se lahko lotimo takoj, vsak dan znova. Z nenehnim preizpraševanjem in nesprejemanjem drobnih, vsakdanjih nepravilnosti se da narediti veliko na vseh ravneh in v tem duhu je nastal tudi festival Itn.«

Kako spremeniti svet tukaj in zdaj?

Dvodnevni festival bo uvedla debata na temo Je vsako branje branje iz užitka?, moderirali jo bodo člani bralnega kluba Fejstbukerji, ki deluje pod okriljem založbe Mladinska knjiga. Novinar Dela Lenart J. Kučić bo na festivalu predaval o medijski pismenosti, Boštjan Narat pa se bo v Nočni filozofskih razmišljanjih posvetil pavšalni rabi besed in pod drobnogled postavil izbrane besede.

Šolska improliga bo sodelovala z improvizirano predstavo Kako spremeniti svet tukaj in zdaj?, člani literarnega kluba L'etažer z ljubljanske Gimnazije Vič pa z literarno-plesno predstavo, v kateri bodo »uplesovali svoje besede in ubesedili svoje svetove«.

Eden od pogovorov bo potekal ob knjigi Samoumevni svet Mihe Blažiča - N'toka, o odgovornosti avtorja do bralca bodo razpravljali Boštjan Videmšek, Janja Vidmar in Žiga X Gombač. Organizatorji napovedujejo tudi pogovor ob knjigi Lastno življenje: Srečanje z Zofko Kveder z gostjama avtorico Manco G. Renko in ilustratorko Samiro Kentrić ter pogovor na temo Z glavo in rapom: Ali je rap lahko poezija? ob izidu knjige Ti si čist normalen, na katerem bodo sodelovali raperji Doša, Nikolovski in Valterap.

O temi Moje branje je moja odločitev se bodo pogovarjali Boštjan Gorenc - Pižama, Janja Vidmar, Goran Vojnović in Neli K. Filipić, pri čemer se bodo osredotočili na precej novo zvrst knjig za tako imenovane mlade odrasle, ki poskuša zapolniti knjižno polico med otroško in odraslo literaturo.

Na stripovski delavnici bodo udeleženci pod mentorstvom striparjev Davida Krančana in Andreja Štularja spoznavali zgodovino angažiranega stripa in raziskovali načine, kako svojo misel izraziti v kratkem stripu. Pripovedovalski dogodek pa bo posvečen risoromanu Rdeča Rosa angleške striparke Kate Evans, ki ga je v prevodu Anje Golob izdala založba VigeVageKnjige.