Prvi zvončki že naznanjajo pomlad

Festival v botaničnem vrtu: voden ogled po eni največjih zbirk navadnega malega zvončka v Evropi.

Objavljeno
03. marec 2017 20.25
Predstavitev navadnega malega zvončka v botaničnem vrtu,Ljubljana Slovenija 03.03.2017 [Zvončki]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Narava se počasi prebuja in prav navadni mali zvončki (Galanthus nivalis) so prvi, ki še izpod snega pokukajo na plano. Veliko jih je tudi v botaničnem vrtu na Ižanski cesti, kjer se je danes začel festival zvončkov.

»V Sloveniji je zbirka navadnega malega zvončka z različicami med največjimi v Evropi, raznolikost se kaže predvsem v zunanjem in notranjem krogu cvetnih listov,« je povedal dr. Jože Bavcon, vodja botaničnega vrta, ki se z zvončki ukvarja že od leta 2001 in je danes popoldne predaval o raznolikosti te vrste pri nas.

Tako kot danes bo tudi jutri ob 11. uri predstavitev zbirke varietet navadnega malega zvončka, na ogled je kar 5000 lončkov, ki prikazujejo njegovo raznolikost od Primorja do prekmurskih ravnic, alpskih in predalpskih območij. Ob 10. uri pa bo o 19 vrstah zvončkov na svetu predaval eden največjih poznavalcev te vrste na svetu Matt Bishop. Takrat se bo začela tudi dveurna otroška delavnica Spoznajmo zvončke.

V stekleni hiški je od danes na ogled razstava klekljanih zvončkov, v avli tropskega rastlinjaka pa so razstavljene botanične ilustracije, ki so jih včeraj ustvarjali študenti likovne akademije (na fotografiji).