Pustni karneval na Viru že osemindvajsetič

Prva prireditev danes, karneval v nedeljo ob 14. uri, sežig Pusta v torek

Objavljeno
07. februar 2018 15.14
Pustovanje Vir
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Vir – Na Viru pri Domžalah bo konec tega tedna že 28. pustni karneval. Priprave na največi kulturni dogodek v tem kraju so se začele že 27. januarja s tradicionalno postavitvijo maskote Striček na strehi lekarne v križišču Bukovčeve in Šaranovićeve ceste, nadaljevale pa z današnjim praznovanjem kulturnega dne. Glavne prireditve bodo v petek, soboto in nedeljo, zaključni dogodek pa v torek, ko bodo sežgali in pokopali Pusta.

 

Predpriprave

Tako kot je običaj drugod po Sloveniji, je tudi na Viru domžalski župan Toni Dragar konec januarja simbolično že predal ključe občinske blagajne pustnemu županu Petru Koscu-Pipiju, ki bo do 13. februarja imel vso oblast v občini.

Končne priprave na pustovanje so se začele danes s postavitvijo Prešernovega sejma pod ogrevanim šotorom. Ta bo potekal od 10. do 17. ure v stilu 19. stoletja, namenjen pa bo predstavitvi domače in umetne obrti. Nastopala bodo tudi domača kulturna društva, pevski zbori, folkloristi, glasbena šola in recitatorji Prešernovih pesmi. Za otroke bo skrbel ansambel Čuki, otroci bodo tam izdelovali svoje pustne maske, na sejmu pa si jih bodo lahko  tudi izmenjevali.

Petkov koncert

V petek bo ob 20. uri pod naslovom ZaROCKANI Vir nastopila največja evropska glasbena imitatorska skupina Queen Real Tribute s predskupino San Di Ego band. Celotni koncert bo posvečen legendarni skupini Queen in Freddyju Mercuryju.

V sodelovanju z občino Domžale bodo v soboto ob 13. uri v Češminovem parku organizirali otroško pustno rajanje, zbrane pustne maske pa bodo uro kasneje v sprevodu krenile proti sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici in naprej do ogrevanega šotora na Viru. Tam bo ob 15. uri veliko otroško pustno rajanje. Začelo se bo z otroškim živ-žavom, nadaljevalo s pustno zabavo s Piko nogavčko in gusarjem Valom. Družinsko rajanje z Manco Špik se bo začelo ob 16. uri, pustovanje za odrasle pa ob 20. uri z glasbenima skupinama Harmonik'N'Roll in Pop Design.

Sprevod po Viru

Vrhunec prireditev bo tradicionalni nedeljski karneval, ki se bo začel ob 14. uri in 28 sekund. Sprevod posameznih in skupinskih mask se bo odvijal po delu za promet zaprtega naselja Vir, nakar se bo v ogrevanem šotoru nadaljeval z zabavo s TV Golica. Nastopila bosta ansambel Zaka pa ne s pevko Ljubico Špurej in skupina Murni iz Šentjurja. Izbirali bodo tudi najboljše skupinske in družinske otroške maske.

Za prve, v kateri mora sodelovati vsaj pet maškar, so predvideli tudi nagrado 1000 evrov. Na pustni torek bo na Saharskem hribu še zaključek pustovanja z obveznim sežigom pusta v leseni krsti.