Rastoder pričakuje dogovor o lastništvu trgovskega dela Stožic

»Trenutno smo le lastniki terjatev, pot do lastništva pa bo po pričakovanjih še nekaj časa trajala,« pravi Izet Rastoder.

Objavljeno
04. maj 2017 16.53
vidic stožice
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Če na ponedeljkovi javni dražbi ne bo drugih interesentov za nedokončani trgovski center v Športnem parku Stožice, Izet Rastoder, ki je kupil terjatve, zavarovane z nedokončanim trgovskim delom, pričakuje dogovor o lastništvu. Pot do tega bo sicer dolga, zato načrtov še ne razkriva.

»Če se bo kdo prijavil, bo trgovski del Stožic pač kupil. Če ne bo drugih ponudnikov, se bomo poskušali s sodiščem dogovoriti za kompenzacijo. Ponedeljkova dražba namreč še ne bo dala odgovora o lastništvu, ker mora stečajna upraviteljica dobiti soglasje sodišča,« je danes za STA povedal lastnik in prvi mož družbe Rastoder Izet Rastoder.

»Menim, da bi bilo popolnoma nesmiselno, da bi dvakrat plačali za lastništvo Stožic, glede na to, da smo plačali za terjatve bank. Poleg tega bo po nekaterih ocenah treba vložiti še okrog 30 milijonov, preden bi lahko trgovski del Stožic predali uporabnikom, ali pa 50 ali 60 milijonov, če bi to storili na ključ,« je dodal.

Pojasnil je, da pred končnim razpletom ne bo dajal izjav o načrtih. »Trenutno smo le lastniki terjatev, pot do lastništva pa bo po pričakovanjih še nekaj časa trajala,« je dodal Rastoder, ki ga bo na dražbi zastopala odvetnica Katarina Benedik.

Doslej ni bilo drugih interesentov

V pisarni stečajne upraviteljice Gradis-Energoplana (Grep) Lucije Klampfer so danes STA povedali, da doslej drugih interesentov za ogled nepremičnine in za sodelovanje na dražbi ni bilo. Varščino v višini 1,045 milijona evrov je sicer mogoče vplačati še v petek.

Izklicna cena za nepremičnine, ki predstavljajo nedokončani trgovski del parka Stožice, je postavljena pri 20,9 milijona evrov. Nepremičnine so večinoma v tretji gradbeni fazi, prodajajo pa se kot celota.

Z nepremičninami so zavarovane terjatve, ki jih je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) maja lani kupila družba Rastoder. Ta je v stečaju Grepa prijavila za 28,5 milijona evrov terjatev, ki jih ima v celoti zavarovane z ločitveno pravico na več zemljiščih v Stožicah.

Nepremičnine so edino vredno premoženje v stečaju Grepa, v katerem je bilo sicer priznanih za skupno 445 milijonov evrov terjatev, od tega jih ima največ, 114,6 milijona evrov, DUTB. Postavljena izklicna cena je enaka likvidacijski vrednosti premoženja, kot je bila ocenjena v primeru odstopa od pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu, ki sta jo sklenila Grep in Mestna občina Ljubljana (MOL).

Za dokončanje vsaj 30 milijonov evrov

Stečajna upraviteljica je januarja predlagala razdrtje pogodbe in sodišče je z njenim predlogom soglašalo. Kot je ocenila, bi namreč za dokončanje del na objektu športno-rekreacijskega parka Stožice potrebovali vsaj 30 milijonov evrov, ki pa jih Grep ne more zagotoviti, niti nima virov za njihovo izvedbo, saj družba že nekaj let pred začetkom stečaja ni poslovala.

»Glede na to, da je stečajna upraviteljica ocenila, da stečajni dolžnik ne more zagotoviti sredstev za izvedbo manjkajočih del niti nima resursov za izvedbo zadevnih del, ter glede na to, da so cilji, ki jih zasleduje stečajna upraviteljica, primerni in da je zakon na strani stečajnega dolžnika oziroma stečajne upraviteljice, smo ocenili, da pritožba ne bi bila smiselna,« so konec marca za STA povedali na ljubljanski občini.

Občina je za javni del projekta − stadion, dvorana, parkirna mesta, okoliška infrastruktura, del parka in sanacija gramozne jame − plačala 114 milijonov evrov (brez DDV). Pri tem je zaradi projekta v proračun prejela 111 milijonov evrov (brez DDV), in sicer od Grepa 81 milijonov evrov za 51-odstotno udeležbo v projektu (pravico graditi trgovski center) in 19 milijonov evrov za komunalno infrastrukturo in komunalni prispevek, devet milijonov evrov od ministrstva za šport in dva milijona evrov od Darsa za zgraditev vpadnice.

O usodi trgovskega dela na občini pravijo, da bo več o dokončanju projekta mogoče predvideti, ko bo zaključen stečaj Grepa in ko bo znan novi lastnik trgovskega dela. »Prepričani pa smo, da se bo to zgodilo kmalu in da bo tudi zasebni del projekta zelo uspešen,« so povedali.