Romi so izobraževalni inkubator spremenili v gostilno

Na uradu za narodnosti ne verjamejo, da bodo izobraževalni inkubator res porušili.

Objavljeno
20. julij 2013 07.57
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Metlika, Rosalnice – Gradbeni inšpektor namerava prihodnji mesec porušiti nelegalno zgrajeni objekt v metliškem romskem naselju Boriha-Rosalnice, v katerem je bil do pred kratkim projekt z naslovom Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo pripadniki romske skupnosti, zdaj pa je namenjen družabnim srečanjem tamkajšnjih Romov.

»Le komu je v napoto ta lesenjača, ki nikogar nič ne moti,« se zgroženo sprašuje Matjažek Hudorovac, romski svetnik v metliškem občinskem svetu, ki je objekt postavil pred dvema letoma, pri čemer mu je s tisoč evri pomagala tudi metliška občina. Prejšnji mesec je prav tu potekala kulturna prireditev z naslovom Romska noč, kjer je bila slavnostna govornica podpredsednica državnega zbora Renata Brunskole, prireditve pa se je udeležil tudi tamkajšnji župan Darko Zevnik, ki je Hudorovcu obljubil, da bo občina v poldrugem letu poskušala dobiti vso potrebno dokumentacijo za legalizacijo objekta.

Na visoki ravni

Zadeva okrog inkubatorja se je tako razplamtela, da so se opazni predstavniki urada za narodnosti, občinskega vodstva, gradbenega inšpektorata, predstavniki romskih združenj, komunale, vodstva šole in centra za socialno delo sestali za tesno zaprtimi vrati 8. julija v Metliki in se pogovarjali tudi o tej lesenjači. Ni nam znano, da bi se o tako minorni problematiki predstavniki državne in občinske oblasti sestali zaradi črnih gradenj nekdanjih direktorjev Elesa Vitoslava Türka in ljubljanskih lekarn Marka Jakliča, ki jima organi oblasti nikakor ne pridejo do živega in njuna v nebo vpijoča na črno postavljena objekta še zmeraj stojita.

Vodja urada za narodnosti Tamara Vonta je za Delo izrazila prepričanje, da rušenja vendarle ne bo, s čimer se gradbeni inšpektor strinja, a pod pogojem, da objekta ne uporabljajo, dokler ne pridobijo ustrezne dokumentacije.

Gradbeni inšpektor menda ne bo popustil

Toda izjave gradbenega inšpektorja Janeza Železnika iz novomeške območne enote, ki smo jih dobili od službe za stike z javnostjo, so povsem drugačne od pričakovanj Vontove. Železnik pravi, da je bil objekt zgrajen v letih 2011 in 2012 brez gradbenega dovoljenja in naj bi služil kot romski izobraževalni inkubator, »v resnici pa se uporablja za gostinsko dejavnost«. Na podlagi pravnomočne inšpekcijske odločbe mora investitor črno gradnjo odstraniti do 20. avgusta. Objekt stoji na kmetijskem zemljišču, novi občinski prostorski načrt (OPN), ki so ga metliški občinski svetniki sprejeli aprila letos, pa legalizacije objekta ni omogočil.

Objekt je postavil potem, ko je bil sprejet OPN

In kateri so razlogi, da občina v OPN ni vnesla tudi legalizacije Hudorovčevega objekta? Direktorica občinske uprave Mirjana Adlešič je za Delo pojasnila, da je od junija do septembra 2010 potekala formalna javna razprava o OPN, a je bil objekt postavljen šele po tem, ko so predloge za spremembo namembnosti zemljišč že posredovali nosilcem urejanja prostora (ministrstva, agencije itd.). »Če bi to storili, ko je objekt že stal, bi ves postopek sprejemanja OPN ustavili, kar bi bilo neodgovorno,« je pojasnila Adlešičeva in dodala, da so v romskem naselju Boriha-Rosalnice s sprejetjem OPN razširili stavbna zemljišča tudi tja, kjer je že bilo pozidano z bivalnimi objekti, katerih lastniki so Romi.