S plakati proti severni trasi daljnovoda

 Prebivalci Broda opozarjajo na povečano tveganje za zdravje.

Objavljeno
26. maj 2017 20.42
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Vozniki, ki se te dni vozijo po Tacenski cesti iz Vižmarij proti Brodu ali pa po Tržaški (pri Iliriji in pri Dolgem mostu), lahko ob cesti opazijo velike opozorilne plakate, s katerimi civilna iniciativa Zaščitimo otroke pred sevanjem opozarja, da načrtovane gradnje visokonapetostnih daljnovodov v okolici Broda zaradi večje verjetnosti, da bi otroci zboleli za levkemijo, ne bo dopustila.

Pod plakatom, ki stoji na zelenici ob Tacenski cesti, so člani iniciative zapisali: »Pozor! Prihajate na območje večje verjetnosti otroške levkemije.« Kot lahko razberemo z njihove spletne strani, gre za veliko skupino v okolici Vižmarij, Broda in Tacna živečih ljudi, ki nasprotujejo umeščanju dveh najmočnejših 400-kilovoltnih visokonapetostnih daljnovodov skozi močno poseljeno območje Vižmarje-Brod, pa tudi skozi naselja sosednje občine Dobrova-Polhov Gradec. Peticijo proti severni trasi sistemskega daljnovoda z močjo 2 x 400 kV Beričevo–Divača je elektronsko doslej podpisalo 2244 podpornikov, tako da so jih začeli resno obravnavati tudi na ministrstvu za okolje in prostor.

To je iniciativi, ki ima 303 podpornike, 16. marca lani posredovalo vso zahtevano dokumentacijo, povezano z umeščanjem tega dvojnega daljnovoda največje moči. Po pregledu študije različic prehoda z 220-kilovoltnega omrežja na takega z močjo 2 x 400 kilovoltov so ugotovili, da namen sploh ni izbira najboljše trase, temveč prilagajanje vrednotenja, da bi se potrdila že vnaprej dogovorjena različica B na severni trasi. Ker ta poteka skozi naselje Brod v neposredni bližini vrtca (50 metrov stran) in osnovne šole s tisoč otroki ter nad igrišči nogometnega kluba NK Arne Tabor 69, kjer 250 članov, zlasti otrok, vsak dan trenira nogomet, v sosednji Dobrovi pa čisto blizu osnovne šole in vrtca, so se taki rešitvi uprli. Ta bi zaradi previsokega elektromagnetnega sevanja namreč ogrozila zdravje 1800 otrok.

Plakat tudi pred Elesom

Iniciativa je oglasni prostor zakupila še drugje v Ljubljani. Na plakate so zapisali: »Zaščitimo naše otroke pred levkemijo in preprečimo postavitev najmočnejših daljnovodov v neposredno bližino šol, vrtcev in spalnih naselij.« Plakat v Vižmarjah bo opozarjal teden dni, tista na Viču in blizu stavbe Elesa na Dolgem mostu pa dva tedna.

Že leta 2014 so iniciativo podprli ljubljanski župan Zoran Janković ter občini Dobrova–Polhov Gradec in Vrhnika, konec preteklega leta pa se je okoljska ministrica po sestanku z iniciativo zavezala, da jim bo organizirala sestanek z direktorjem Elesa. Ta je bil januarja na temo, kako vključiti javnost v postopke odločanja o umeščanju omenjenega daljnovoda v prostor. Zvedeli smo, da za krajane Broda in Vižmarij ni bil uspešen in da gre vse v smeri opustitve južne trase po Ljubljanskem barju zaradi Nature 2000 in trmastega vsiljevanja severne trase mimo šol in hiš. Ker se iniciativa ne pusti peljati žejne čez vodo, je že izposlovala nov sestanek na Elesu – ta bo na začetku junija.