SD zmanjkalo 3,64 odstotka žensk

Socialni demokrati na Škofljici ostali brez kandidatov za občinski svet.

Objavljeno
17. september 2014 20.34
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Škofljica – Upravno sodišče je v pritožbi Damjana Janeza Pangerca zoper škofljiško občinsko volilno komisijo (OVK) odločilo, da je ravnala skladno­ z zakonodajo, ko je zavrnila vloženo kandidatno listo tamkajšnjih socialnih demokratov­ (SD), saj so listo sestavili s premalo kandidatk ­nežnejšega spola.

Brez matematike ni volitev

V SD so za oktobrske lokalne volitve skladno s poslovnikom stranke določili listo kandidatov. Na njej se je znašlo enajst oseb, od tega sedem moških in štiri ženske. Toda osnovnošolski matematični procentni račun pokaže, da štiri ženske od enajstih kandidatov ne dosegajo 40 odstotkov potrebne ženske kvote, temveč zgolj 36,36 odstotka. Skratka, za uspešno vloženo kandidatno listo jim je skladno z računskimi pravili zmanjkalo 3,64 odstotka in to je glavni razlog, da bo občinski svet v prihodnjem štiriletnem mandatu odločal brez občinske svetnice ali svetnika iz vrst SD.

Po zakonu o lokalnih volitvah morajo namreč politične stranke ali volivci, ki v volilni enoti določijo več kot enega kandidata za člana občinskega sveta, določiti kandidate oziroma kandidatne liste tako, da pripada vsakemu od obeh spolov najmanj 40 odstotkov kandidatur oziroma mest na kandidatni listi, česar predlagatelj v primeru SD ni zagotovil.

S tem zgodbe še ni konec. Ko je OVK skladno z navedenim zakonom listo kandidatov zavrnila, je pritožnik, sicer rokometni sodnik, pričakoval, da bodo enega kandidata lahko kar črtali s seznama, saj bi tako zadostili ženski kvoti 40 odstotkov. A se je spet zapletlo.

Listo vložili pet minut pred rokom

Glede posameznih kandidatov je listo sicer mogoče zavrniti, pojasnjuje upravno sodišče, a samo, če obstaja zakonski razlog, ki zadeva posamezne kandidature in ne liste kandidatov. Ti so bili namreč določeni oziroma izvoljeni na volilni konvenciji stranke. Tajnik občinske volilne komisije Marko Podvršnik je za Delo povedal, da se predložene kandidature ni dalo popraviti, saj bi stranka morala v tem primeru sklicati novo volilno konvencijo, a tega ni bilo mogoče izvesti, saj so listo kandidatov na OVK predložili vsega pet minut pred potekom roka (10. septembra ob 19.55, op. p.).

Upravno sodišče je v obrazložitvi sodbe zapisalo, da je skladno z določbo 70. člena zakona o lokalnih volitvah za vsako kandidaturo potrebno pisno soglasje kandidata, ki je nepreklicno. Zato kandidatne liste ni mogoče popravljati. »Tožena stranka (OVK, op. p.) ima prav, ko navaja, da je politična stranka določila listo kandidatov po posebnem vnaprej določenem postopku, zato liste ob vložitvi ni mogoče popravljati,« je prepričano ljubljansko upravno sodišče.