SDS opozarja na zadolženost Mestne občine Ljubljana

Poročilo finančnega ministrstva kaže, da se skupna zadolženost slovenskih občin iz leta v leto povečuje.

Objavljeno
09. januar 2014 12.38
Posodobljeno
09. januar 2014 12.38
*mpi*MESTNA HISA
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Mestni odbor SDS Ljubljana opozarja na zadolženost Mestne občine Ljubljana (MOL). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Ljubljana po zadnjih podatkih ministrstva za finance daleč najbolj zadolžena občina v Sloveniji. Ljubljana predstavlja manj kot osmino prebivalstva Slovenije, njen dolg pa več kot četrtino zadolžitve vseh občin, so dodali.

V ljubljanskem odboru SDS so zapisali, da je dolg MOL konec leta 2012 znašal 219 milijonov evrov, skupni dolg 211 slovenskih občin pa 836,7 milijona evrov.

»Decembra leta 2006 je bila MOL zadolžena za 55,85 milijona evrov. Po sedmih letih županovanja Zorana Jankovića je ta znesek skoraj štirikrat večji,« opozarjajo v odboru SDS. Dodali so, da je vsak meščan ali meščanka Ljubljane zadolžen za 803 evre. To je po njihovih podatkih skoraj štirikrat več kot leta 2006, ko je bil vsak Ljubljančan zadolžen za 209 evrov. »Ob tem, da je tudi življenje v mestu danes bistveno dražje kot leta 2006,« so dodali.

V ljubljanski SDS so zapisali še, da je Janković v zadnji predvolilni kampanji na nadomestnih županskih volitvah večkrat javno zatrdil, da Ljubljana ni prezadolžena.

Poročilo finančnega ministrstva kaže, da se skupna zadolženost slovenskih občin iz leta v leto povečuje. Konec leta 2012 je bil skupni dolg 211 občin 3,9 odstotka višji kot leto prej. Ob dobrih dveh milijonih prebivalcev to pomeni 409 evrov na prebivalca.

Ljubljani na seznamu najbolj zadolženih sledita občini Maribor in Koper s po 56 milijoni evrov dolga. Večina skupne zadolženosti občin, skoraj 62 odstotkov, je sicer zgoščena v treh statističnih regijah: osrednjeslovenski, podravski in savinjski.