Šentvidčani z novim predsednikom, z zbirnim centrom se ne bodo sprijaznili

Svet ČS Šentvid: Po odstopih predsednika, podpredsednika in svetnikov izvolili novo vodstvo.

Objavljeno
16. maj 2017 18.07
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana − Potem ko je upor lokalnih prebivalcev zaradi umestitve zbirnega centra za odpadke na območje Guncelj prejšnji mesec dodobra pretresel sestavo sveta četrtne skupnosti Šentvid, je ta prejšnji teden dobil nove člane in vodstvo.

Spomnimo, po zboru krajanov Guncelj, Stanežič, Dvora in Vižmarij, na katerem so se ti odločno uprli umestitvi zbirnega centra odpadkov v neposredno bližino stanovanjskih hiš v Guncljah (v križišče Celovške ceste in Kolesarske poti), so kot po tekočem traku sledili odstopi: najprej dolgoletnega predsednika sveta ČS Damijana Volavška (izvoljenega na listi LZJ), ki je izstopil tudi iz sveta, temu je sledil odstop Alojza Hitija (SMC) z mesta podpredsednika, nato pa še izstop dveh drugih svetnikov LZJ iz sveta ČS.

Na prvi seji po burnem aprilskem dogajanju so prejšnji teden najprej popolnili izpraznjena svetniška mesta. Z Liste Zorana Jankovića so jih zasedli Urša Sofranič, Jure Vidmar in Grega Miljuš. Izglasovali so tudi novega predsednika in podpredsednika. Predsednik sveta ČS je postal nekdanji podpredsednik Alojz Hitij, podpredsednik pa svetnik Liste za Šentvid Matjaž Briški. Za predsedniško mesto sta se sicer potegovala še svetnika LZJ in SDS.

Drugi proti LZJ in SDS

Kot je za Delo povedal Alojz Hitij, je dobil pričakovano podporo − vse svetniške glasove, razen tistih z list protikandidatov. Čeprav ima LZJ največ predstavnikov v 15-članskem četrtnem svetu (imajo pet svetnikov, SMC in SDS pa po tri), so tokrat tako odločali glasovi strank oziroma list, ki imajo v svetu le po enega ali dva predstavnika (Lista za Šentvid, ZL in NSi). Bodo pa Jankovićevi ohranili roko nad lokalnim glasilom, saj je funkcijo urednice po izstopu prejšnje urednice prevzela Urša Sofranič.

Hitij, ki je pred dobrim mesecem dni kot razlog za odstop z mesta podpredsednika navedel »onemogočeno učinkovito opravljanje funkcije«, za kar so menda odgovorni organi MOL, mestne službe in javna podjeja, na vprašanje, ali pričakuje, da bo zdaj drugače, odgovarja pritrdilno in napoveduje, da se bo v zvezi s tem najavil za sestanek pri županu in podžupanu.

V zvezi s samim zbirnim centrom Stanežiče, ki je bil povod za vse spremembe in pretrese v četrtnem svetu, in spremenjeno lokacijo zanj, ki jo je župan Janković krajanom predstavil na aprilskem srečanju in je bolj umaknjena od gunceljskih hiš, pa Hitij pojasnjuje, da te še niso obravnavali. »To je bila šele prva konstitutivna seja, bomo pa verjetno to obravnavali na naslednji, junijski seji in morda že sprejeli tudi kakšen sklep,« pravi in spomni, da je župan obljubil, da kakšnih hitrih aktivnosti v zvezi s zbirnim centrom ni pričakovati, in se zavezal, da bo o vsem obveščal svet ČS in civilno iniciativo.