Šišenska tržnica prilagaja ponudbo

Živilsko trgovino (spet ima mesnico) iz okrepčevalnice preselili v drug lokal, zadnjo pa precej povečali.

Objavljeno
18. november 2013 16.38
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Po vsega pol leta od ureditve je tržnica v Spodnji Šiški doživela več sprememb. Bistveni sta, da so na začetku novembra precej povečali okrepčevalnico Na vasi in da se tam spet da kupiti sveže meso. Podaljšali so tudi brezplačno parkiranje za svoje kupce.

Dušan Borošak
, pooblaščeni vodja in upravljavec tržnice, nam je povedal, da so okrepčevalnico, v kateri sta tudi vinoteka s 150 vrstami slovenskih vin in vinotoč, povečali tako, da so iz nje umaknili živilsko trgovino z domačimi mesninami, kruhom, mlečnimi izdelki in izdelki iz programa bioprehrane. Na ta račun ima namesto prejšnjih štirideset zdaj kar sto sedežev. Tako lahko naenkrat pogostijo precej večje skupine gostov kot doslej (odprto imajo od 9. do 22. ure).

Omenjeno živilsko trgovino so preselili v enega od lokalov na pokritem delu tržnice, ki je hkrati mesnica. V njej tako od nedavnega prodajajo tudi sveže meso slovenskega izvora in še bolj obogaten divjačinski program. Težavo mesnice, ki pred tem nikakor ni zaživela, so rešili s tem, da so jo od sosednje ribarnice s svežimi ribami ločili s stekleno pregrado. Vonjave mesa in rib se tako ne mešajo več.

Eksperimentirajo tudi s parkiranjem

Lotili so se še zanimivega poskusa za kupce na tržnici. Dosedanje polurno zastonjsko parkiranje, ki je veljalo za vsakega obiskovalca, pa naj je kaj kupil ali ne, so včeraj podaljšali na eno uro. A le za tiste, ki bodo kaj kupili in imeli račun. Na podlagi tega bo vsak najemnik ali lastnik lokala kupcu odprl zapornico in omogočil brezplačen izhod. Poskusno obdobje bo trajalo do začetka januarja. Za vse druge bo ura parkiranja še naprej stala evro. Na parkirišču s stotimi parkirnimi prostori je novo še, da lahko po mobilnem telefonu preveriš, ali je parkirišče prosto, in si zagotoviš plačljivo večurno ali celodnevno parkiranje, tudi če nisi obiskovalec tržnice.

Prednovoletne in druge zabavne prireditve

Da bi poživili ponudbo na živilskih stojnicah – na njih je več prodajalcev zlasti konec tedna – so nekajkrat že organizirali razna srečanja. Tako so predstavili predelovalce doma pridelane hrane iz občin Dobrepolje in Lukovica in tamkajšnja društva. Takrat jih je obiskalo od sedemsto do devetsto ljudi. Ob praznovanju Komorjeve nedelje pa si je program ogledalo najmanj dva tisoč obiskovalcev. Organizirali so še humanitarno akcijo Dobra dela, na kateri so razdelili kar 54 ton breskev, nedavno martinovo pa so proslavili s krstom cvička.

Ker bi radi na tržnico privabili več ljudi, pripravljajo tudi program za konec novembra, ko bo teden kuhanega vina, in ves december. V prednovoletni program bodo med drugim vključili društva iz svoje četrtne skupnosti (turistično, upokojensko, gasilsko ...), priredili bodo srečanja z njimi oziroma predstavili njihovo delo. Obljubljajo popestritev ponudbe z novoletnimi stojnicami, pa tudi več zabavnega programa, ki ga bodo pripravili skupaj z mestnim zavodom za turizem (ta teden naj bi ga uskladili na širšem sestanku na občini). Med drugim bodo organizirali miklavževanje, obisk dedka Mraza in predsilvestrski zabavni program z glasbo v živo. Prireditve bodo izvajali tudi na odprtih delih tržnice, za ta namen bodo pregradili del parkirišča. V pokritih prostorih pa so sposobni organizirati večja srečanja – za petsto ljudi in več. Možen je najem prostorov, ki po želji vključuje vso gostinsko ponudbo.

Otroško igrišče šele spomladi

Obljubljeno ograjeno otroško igrišče z igrali pa bodo na delu tržnice v bližini Celovške ceste uredili spomladi.