Sklad bi stanovanja raje najel kot kupil

Ljubljanski stanovanjski sklad hoče na trgu najeti več stanovanj v kompleksu.

Objavljeno
17. december 2015 17.04
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Mestni stanovanjski sklad je nedavno objavil javno povabilo za oddajo ponudb, ki bo najbrž zanimivo le za tiste lastnike stanovanj oziroma investitorje, ki jih na trgu ne morejo prodati, ali pa jim ustreza, da jih oddajo zanesljivemu plačniku. Sklad je namreč pripravljen za najmanj dvajset let najeti kompleks stanovanj z vsaj desetimi stanovanjskimi enotami.

Kot je razvidno iz ponudbe, se bodo na vabilo lahko odzvali le redki. Zahteve so namreč tako določne, da odpadejo vsi posamezniki in da pridejo v poštev predvsem investitorji, ki imajo v lasti vsaj en blok z desetimi ali več stanovanji oziroma bodo tak objekt zgradili do aprila 2017. Med pogoji, ki jih morajo izpolnjevati morebitni partnerji sklada, je najpomembnejši, da so stanovanja primerne strukture, da so objekti na eni ali na ne preveč razpršeni lokaciji (vsa stanovanja so lahko v eni oziroma v največ treh bližnjih stavbah).

Precejšnja omejitev je tudi, da je sklad pripravljen plačevati tržno najemnino, ki ne bo smela presegati 7,5 evra za kvadratni meter. Poleg naštetega morajo biti stanovanja ob predaji prosta bremen in stanovalcev, vpisana v zemljiško knjigo, izpolnjeni pa morajo biti tudi vsi pogoji za imenovanje upravnika kompleksa.

Pogoji odkupa

Kdor bo izbran kot najboljši ponudnik, se bo moral v dolgoročni pogodbi zavezati še, da je pripravljen tako stanovanje prodati skladu. Vendar po ceni, ki ne bo višja kot 1700 evrov za kvadratni meter stanovanjske površine in 8000 evrov za notranji parkirni prostor oziroma 5000 evrov za zunanjega. V zameno pa se bo sklad zavezal, da bo odgovoren za plačila obratovalnih stroškov najemnikov ter da bo določil in plačeval stroške plačila upravnika in rezervnega sklada (to bi bila sicer zaveza lastnika stanovanj, a jo bo sklad prevzel nase).

Velikih stanovanj nočejo

Sodeč po tabeli, kakšna naj bo struktura stanovanj, je jasno, da si sklad želi pritegniti ponudnika, ki bo zagotovil predvsem manjša in srednje velika stanovanja, po katerih prosilci za dodelitev neprofitnih mestnih najemnih stanovanj največ povprašujejo.

Po 30 odstotkov naj bi bilo namreč stanovanj, velikih od 20 do 45 kvadratnih metrov, od 45 do 55 in od 55 do 70 kvadratnih metrov. Le desetina pa naj bi imela od 65 do 70 kvadratnih metrov površine.

Pri izbiri najugodnejšega ponudnika bodo imeli prednost tisti, ki bodo ponudili stanovanja z najboljšo zahtevano strukturo in tehničnimi lastnostmi, da bodo ta na lokacijah blizu javne infrastrukture in da bodo ponudili najbolj ugodno ceno. Na koncu bo pomembno še, da bo ponudba v manjšem številu objektov in da bodo stanovanja vseljiva čim prej.

(Pre)kratek rok

Na skladu pričakujejo ponudbe do 15. februarja, ko jih bodo javno odpirali. Koliko jih bo, je težko napovedati, saj gre šele za drugo tako povabilo po načelu »najem za podnajem«. Sklad, ki je na trgu stanovanja za svoje najemnike le kupoval, jih je na tak način poskušal najeti že konec novembra 2013. Žal, pravi direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada Sašo Rink, takrat zanimanja ni bilo. In tudi zdaj ne pričakuje, da bo zelo veliko. Zato niso opredelili števila stanovanjskih enot, ki bi jih najeli. O tem se bodo odločili po prejetih ponudbah.