Skozi Lavrico od jeseni manj prometa

Po gradnji avtocestnega priključka v Šmarje-Sapu pričakujejo 15-odstotni upad števila vozil na Dolenjski cesti.

Objavljeno
03. maj 2017 22.07
Peter Verlič
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Grosuplje, Škofljica – Gradnja avtocestnega priključka v Šmarju - Sapu je v polnem teku in vodstvo Darsa napoveduje, da bo nova prometna infrastruktura v uporabi konec avgusta. Priključek bo deloma razbremenil tudi cesto skozi Lavrico in Škofljico, kjer so zdaj predvsem v jutranji in popoldanski konici razmere nevzdržne. Na Lavrici pa ljudje nasprotujejo načrtovani gradnji zožene štiripasovnice skozi kraj.

Investicijska vrednost avtocestnega priključka je 9,4 milijona evrov, samo gradbena dela, ki jih izvaja novomeško podjetje CGP, bodo stala slabe štiri milijone, pri čemer bo 60.000 evrov prispevala tudi grosupeljska občina. Župan Peter Verlič je prepričan, da bo nova povezava z avtocesto prometno »razbremenila regionalne in lokalne ceste skozi Šmarje - Sap«, da se bo izboljšala prometna varnost in zvišala kakovost življenja v tem delu grosupeljske občine, saj bodo hkrati s priključkom uredili tudi nove pločnike in javno razsvetljavo, dve avtobusni postajališči in dve novi krožišči.

Na Darsu so pojasnili, da so pred gradnjo izdelali študijo polne prometne obremenitve šmarskega avtocestnega priključka. Pri tem so upoštevali najmanj ugoden scenarij, da obvoznica mimo Škofljice, ki bi potekala po območju Nature 2000, tudi čez habitate zaščitenih živalskih vrst, nikoli ne bo zgrajena. »Na podlagi prej izdelanih študij na območju Škofljice menimo, da bo nov avtocestni priključek delno razbremenil cesto skozi Škofljico, vendar zastoji verjetno ne bodo povsem odpravljeni,« pravijo na Darsu. Na šmarskem gradbišču zdaj postavljajo protihrupne ograje, gradijo dve krožišči in uvozni priključek, v prihodnjih dneh bodo začeli obnavljati dotrajan nadvoz čez avtocesto.

Na zoženi štiripasovnici varianta s krožišči

Čeprav na Lavrici v občini Škofljica gradnji zožene štiripasovnice skozi kraj odločno nasprotujejo, ker da je treba sedanje nevzdržno stanje na Dolenjski cesti urediti na sodoben, trajnosten način, ki izhaja iz dokumentov slovenske prometne politike ter prometnih smernic Evropske unije, pa na direkciji za infrastrukturo (Drsi) tega projekta ne nameravajo ustaviti. V izdelavi je izvedbeni načrt za ureditev ceste vključno s tremi obračališči od že zgrajene štiripasovnice pri Neredu do krajevne table Škofljica. Poleg tega pripravljajo razpis za nadaljevanje projektiranja od krajevne table do krožišča pri osnovni šoli. Za krožišče tudi že odkupujejo zemljišča. Na Drsi je Sabina Ferfolja povedala, da so v okviru izvedbe predhodnih projektov in prometnih študij na relaciji Lavrica–Škofljica preverili dve različici: prvo s klasičnimi semaforji na križiščih in drugo s kombinacijo semaforiziranih križišč ter krožišči. S prometnega vidika sta enakovredni, vendar se je druga izkazala za boljšo, saj bo s krožišči na Škofljici omogočeno obračanje vozil brez dodatne gradnje obračališč. Lani je Dolenjsko cesto povprečno v obe smeri prevozilo 18.259 vozil na dan. Z zoženo štiripasovnico se bo potovalni čas v prometnih konicah prepolovil, zaradi šmarskega avtocestnega priključka pa bo po napovedih Drsi prometa za dobrih 15 odstotkov manj. Prometnica od Lavrice do OŠ Škofljica v dolžini 4,4 kilometra bo predvidoma zgrajena leta 2019 in bo stala dobrih 15 milijonov evrov.

Lavričani direkciji očitajo kršenje zakonodaje

Na Drsi zatrjujejo, da gre za začasen projekt, dokler ne bo zgrajena obvoznica mimo Škofljice, česar pa predsednik sveta KS Lavrica Bojan Božič ne verjame. »Zaradi izmišljene desetletne začasnosti je pripravljavcem očitno dovoljena kršitev številnih zakonskih in podzakonskih aktov. Preozki vozni pasovi, neustrezni in preozki pločniki, dovoljeno ustavljanje avtobusov na vozišču in pred prehodi za pešce, ukinitev kolesarskih stez in zaščitnih barier, preozki uvozi na prometnico, nedovoljeno zavijanje v obe smeri, povečana raven hrupa in trdih delcev so samo nekateri od razlogov, zakaj je ta gradnja za Lavričane nedopustna in nesprejemljiva,« je povedal Božič. Škofljiškega župana Ivana Jordana smo želeli vprašati, kaj meni glede nezadovoljnih Lavričanov in kako bo ukrepal, a je telefon zvonil v prazno.