Sodišče dalo soglasje za prodajo gradbene jame na Bavarskem dvoru

Ločitveni upniki plus niso podali mnenja k sklenitvi pogodbe, upnik Ofis arhitekti pa se s predlagano prodajno ceno ni strinjal.

Objavljeno
19. maj 2014 15.42
Mo. Z., Ljubljana, STA
Mo. Z., Ljubljana, STA
Ljubljana – Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek dalo soglasje k sklenitvi pogodbe za prodajo zemljišča z gradbenim dovoljenjem za stolpnico na Bavarskem dvoru v Ljubljani družbi Vekevro za 1,68 milijona evrov, kaže današnja objava na Ajpesu.

Kot izhaja iz objave na spletni strani Ajpesa, ločitveni upniki BMI, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), Spino II in Dizda plus niso podali mnenja k sklenitvi pogodbe, upnik Ofis arhitekti pa se s predlagano prodajno ceno ni strinjal.

Upnik je navedel, da pogodbena cena ne upošteva dovolj dejstva, da so bila določena gradbena dela že izvedena, da je bilo že pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in plačan komunalni prispevek. Sodišče pa navaja, da so bila ta dejstva že upoštevana v cenilnem poročilu.

Iz predloga upravitelja izhaja, da je znašala likvidacijska vrednost po optimističnem pristopu 2,73 milijona evrov, po pesimističnem pa 1,86 milijona evrov, kar pomeni, da je dosežena cena višja od polovice ocenjene likvidacijske vrednosti po optimističnem scenariju iz novembra 2011, pri tem pa je »znano dejstvo, da so cene nepremičnin v zadnjem času kvečjemu padle«, piše sodišče.

Poleg tega se je nepremičnino poskušalo neuspešno prodati že na dveh javnih dražbah. Na drugi dražbi z izklicno ceno v višini 3,90 milijona evrov, dodaja.

Ob upoštevanju števila ponudnikov, ki so oddali ponudbe na podlagi nezavezujočega zbiranja ponudb, cen, navedenih v teh ponudbah, in poteka pogajanj s ponudniki ter upoštevaje stanje gradbene jame – na podlagi inšpekcijske odločbe je bilo treba do 18. aprila izvesti zaščito gradbene jame, stroški saniranja gradbene jame pa presegajo sredstva stečajne mase – in trenutno stanje na nepremičninskem trgu je sodišče upoštevalo predlog upravitelja Bojana Klenovška, da je prodaja nepremičnine utemeljena, zato tudi po oceni sodišča ne obstajajo ovire za izdajo soglasja k sklenitvi predmetne pogodbe.

Stečajni upravitelj je pogodbo z družbo Vekevro, ki jo zastopa Susanna Vermishyan, sklenil z odložnim pogojem, da bo sodišče k pogodbi dalo soglasje.

Prodajna cena je 1,677 milijona evrov z DDV, družba Vekevro pa je 6. decembra lani plačala 100.000 evrov varščine. Kupec se je zavezal, da bo nadaljeval izvajanje meritev pomikov gradbene jame.

Gre za edino premoženje družbe S1, ki je bila ustanovljena za izvedbo projekta gradnje ene od dveh načrtovanih stolpnic na Bavarskem dvoru, ki bi skupaj sestavljali tak imenovana Severna ljubljanska vrata. Na drugi strani Slovenske ceste, poleg Telekomove stavbe, naj bi po načrtih stala še ena stolpnica, katere vlagatelj je družba Erste Group Immorent Ljubljana.