»Šolski primer zlorabe pravnih sredstev«

Jože Anderlič toži Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki naj bi mu povzročil za poldrugi milijon evrov škode.

Objavljeno
03. september 2014 18.45
rsi*Anderlic
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana, Koper − Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj končala glavna obravnava v odškodninski tožbi proti Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ta naj bi podjetju Mons v lasti Jožeta Anderliča povzročil poslovno škodo.

»Tožba je bila vložena zaradi zlorabe procesnih pravic. Zavod za varstvo kulturne dediščine s tedanjo direktorico Jelko Pirkovič na čelu je namreč na upravno sodišče vložil pravna sredstva (tožbo zoper odločbo upravnega organa, to je zoper kulturno varstveno soglasje za raziskavo in odstranitev arheološke dediščine, vložil jo je julija 2010, in začasno odredbo), kljub temu, da za to ni imel pravice,« je po včerajšnjem zaključku glavne obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal Mitja Bartenjev, odvetnik podjetja Mons v lasti podjetnika Jožeta Anderliča.

Upravno sodišče je obe pravni sredstvi zavrglo; najprej je odločilo glede začasne odredbe in dalo tudi jasno vedeti, da zavod nima pravice, da jo sploh vloži. Stališče družbe Mons je, poudarja odvetnik, da je bilo to storjeno izključno z namenom povzročitve škode. »Lotili so se zadeve, za katero niso bili niti pooblaščeni, gre za šolski primer zlorabe pravnih sredstev. Projekt v Kopru je postal v tem času ekonomsko neupravičen, nastala je materialna škoda, ki dosega skoraj 1,4 milijona evrov,« poudarja Bartenjev.

Odkrili arheološke ostanke

Podjetnik Jože Anderlič je v središču koprskega starega mestnega jedra načrtoval gradnjo garažne hiše s stanovanji; ko pa so odstranili objekt, ki je stal na za novogradnjo predvideni parceli, so nepričakovano naleteli na arheološke ostanke. Predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine slovenije so na njej našli ostanke poselitve iz pozne antike, med drugim tudi kamnito krožno tunelsko cisterno z okoli 300 kvadratnimi metri prostornine, ki je obdajala vodnjak, ki sega 11 metrov globoko do morske gladine.

Še včeraj je odvetnik Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Primož Cegnar poudarjal, da je Mons sicer soglasje za odstranitev omenjene cisterne dobil, ne pa tudi gradbeno dovoljenja; in ga po njegovih besedah tudi nikoli ne bi.

Direktorico tudi kazensko ovadil

Podjetnik Jože Anderlič je poleg odškodninske tožbe vložil tudi kazensko ovadbo zoper direktorico zavoda Jelko Pirkovič (ta se je sicer avgusta upokojila, op. p,), a je ovadbo 22. julija letos ljubljansko tožilstvo zavrglo.

Rok za vložitev subsidiarnega obtožnega predloga, s katerim bi postopek Anderlič nadaljeval, se je iztekel v ponedeljek; kot smo izvedeli, pa se podjetnik ni odločil za nadaljevanje kazenskega pregona proti Jelki Pirkovič.

Pisna sodba okrožnega sodišča glede odškodninske tožbe bo po včeraj končani glavni obravnavi znana predvidoma v mesecu dni.

Premoženje šlo v Avstrijo

Anderlič je sredi Kopra načrtoval gradnjo stanovanjskega objekta in garažne hiše, prijavil se je namreč na javni razpis občine za podelitev stavbne pravice za 50 let in zanjo ponudil štiri milijone evrov. Po prvotnih napovedih bi morala biti gradnja končana že junija 2010.

Njegovo podjetje Mons, ki toži Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je sicer hčerinsko podjetje Kranjske investicijske družbe, nanjo oziroma na njegove druge hčerinske družbe je bilo v preteklosti pisano Anderličevo premoženje, predvsem garažne hiše v Ljubljani, med njimi Trdinova, Meksiko pri UKC in Kapitelj ter tudi zemljišče, kjer je nekoč stal Kolizej. Anderlič je sicer lastništvo svojega nepremičninskega imperija letos prenesel v Avstrijo.