Soseska v Kosezah po meri (strankarskih) prijateljev

Mestni odbor za urbanizem nasprotuje obravnavi OPPN, ki bi omogočil gradnjo hiš Ilievskemu, Magnificu in Selakoviču.

Objavljeno
17. januar 2014 16.20
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Odbor za urejanje prostora in urbanizem, ki je v ponedeljek obravnaval dopolnjeni osnutek OPPN za mini stanovanjsko sosesko v Kosezah več zasebnih investitorjev, meni, da načrt ni primeren za obravnavo na januarski seji mestnega sveta.

Primer občinskega podrobnega načrta, ki na vsega 0,6 hektara velikem območju v križišču Podutiške, Šišenske in ceste Draga, predvideva gradnjo devetih stanovanj v sedmih stavbah, ne bi bil nič posebnega, če ne bi bil precedenčen v več pogledih.

Kot je dejal član odbora Mirko Brnič Jager, sta mnenje, da je načrt površno pripravljen in da obravnava le del območja, ne pa logične celote, pri glasovanju o neuvrstitvi točke na sejo mestnega sveta poleg njega podprla še svetnika Gregor Istenič (SD) in presenetljivo celo Bojan Albreht z Liste Zorana Jankovića. Predsednik odbora Janez Koželj in Sašo Rink (oba LZJ) sta tako ostala osamljena, saj se je Maja Simoneti glasovanja vzdržala (najbrž tudi zaradi »higiene«, saj je zaposlena v podjetju LUZ, ki je pripravljalo omenjeni načrt). Sedmega člana, to je Blaža Lokarja, pa na seji ni bilo.

Urbanizem po ljubljansko

Gregor Istenič je pojasnil, da dopolnjenega osnutka OPPN 382 Stanovanjska soseska Koseze (del) ni mogel podpreti predvsem zato, ker je po občinskem prostorskem načrtu celotno obravnavano območje predvideno za stanovanjsko pozidavo, mestni oddelek za urejanje prostora pa je kljub temu upošteval zahtevo kmeta, da parcela med predvidenimi hišami ostane travnik, saj da sam nima namena graditi na sicer zazidljivem zemljišču. Prepričan je, da mestni urbanizem ne bi smel gledati na mnenja posameznika, temveč da bi moral gledati na celoto in širši javni interes. Ko smo mu omenili, da gre v primeru »trmastega« kmeta za lastnika zaščitene kmetije, pa se je tako kot mi tudi sam začel spraševati, kako se je ministrstvo za kmetijstvo in okolje v tem delu Kosez sploh strinjalo s spremembo namembnosti iz kmetijskega zemljišča v stanovanjsko. Ko bodo investitorji zgradili hiše na obeh straneh velike parcele, bo njegov travnik z nekaj kozolci namreč postal tujek oziroma nepozidana škrbina v moderni stanovanjski soseski.

Ozadje zgodbe

Morda še pomembnejše je ozadje načrta. Med zasebnimi lastniki, ki se pojavljajo kot pobudniki in investitorji priprave OPPN za devet stanovanj, so namreč znana javna imena, tesno povezana s stranko LZJ in njenimi vidnimi člani. Pri tem izstopata predvsem glasbenik Robert Pešut – Magnifico in košarkar Vlado Ilievski. Skupaj s poslovnežem Petrom Selakovičem, sicer Magnificovim prijateljem iz otroštva, so že od leta 2009 lastniki zemljišča, na katerem je predvidena gradnja treh enostanovanjskih hiš.

Za Magnifica se ve, da je pred leti kandidiral na listi Zorana Jankovića in bil med 26 znanimi Slovenci, ki so župana leta 2011 nagovarjali, naj kandidira za državni zbor, ter da je po materini strani bratranec žene Petra Vilfana, mestnega svetnika LZJ, poslanca Pozitivne Slovenije in nekdanjega košarkarja. Ilievski pa je poročen z Vilfanovo hčerko. Ker je zemljišče, kjer naj bi trojica gradila, postalo zazidljivo šele z novim občinskim prostorskim načrtom, potrjenim leta 2010, zadevo menda preiskuje Nacionalni preiskovalni urad. Ne gre namreč pozabiti, da so se v več medijih pojavile fotografije skupnega ogleda zemljišč, na katerem je bil poleg njihovih lastnikov tudi župan Janković. To pa bi lahko kazalo na sum, da je šlo za korupcijski posel za (strankarske) prijatelje.

Mastni dobički v zasebne žepe

Za koliko so pobudniki OPPN Koseze kupili zemljišče od prejšnjih lastnikov, sicer ni znano, je pa zanimivo, da nobena od praznih parcel, ki so v naravi travnik, po vrednotenju Gursa ne presega vrednosti treh evrov za kvadratni meter. In to kljub dejstvu, da so vse že od leta 2010 zazidljive (možna je gradnja stanovanj oziroma hiš različnih tipov do višine 11 metrov) in je jasno, da bi pod današnjimi pogoji morali za kvadratni meter takega zemljišča plačati več desetkrat višjo tržno ceno.

Vilfanova zadrega

Glede na dosedanjo prakso je pričakovati, da bo predlog odbora za urejanje prostora in urbanizem, naj župan z januarske seje mestnega sveta umakne sporni OPPN, zavrnjen. LZJ ima namreč večino, mnenje matičnega odbora pa za župana in svet ni zavezujoče, temveč je le priporočilo. Bo pa zato zanimivo, kdo bo glasoval in kako.

Ker je Peter Vilfan eden tistih, ki glasujejo o posameznih točkah dnevnega reda, nas je zanimalo, ali se bo glasovanja zaradi osebne vpletenosti (bližnje sorodstvo z enim od pobudnikov načrta in oddaljenejše z drugim) vzdržal oziroma se že vnaprej izločil. Odgovoril je le, da nima komentarja. In to čeprav smo ga opozorili, da bodo na isti seji obravnavali spremembe in dopolnitve poslovnika mestnega sveta, ki govorijo o korupcijskih tveganjih. Četudi še ne bi veljale, bi jih seveda lahko upošteval iz higienskih razlogov in vsaj formalno odpravil dvom o svoji pristranskosti. K temu ga sicer zavezuje tudi veljavni poslovnik.