Spor, ki ga je Damjanovič pozabil

Dirigent Steffen Schreyer je na okrožnem sodišču dobil tožbo proti Slovenski filharmoniji.

Objavljeno
21. september 2014 19.30
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana - Kandidat za ljubljanskega župana Damjan Damjanovič je prepričan, da je do rezultatov in uspehov mogoče priti le s harmonijo. A očitno so bili v Slovenski filharmoniji, ki jo vodi, premalo harmonični, saj niso uspeli urediti odnosov z Steffenom Schreyerjem, nekdanjim šefom dirigentov v Slovenskem komornem zboru, kar je vodilo do tožbe.

Ko so se marca v javnosti ponovno pojavile informacije o domnevno sumljivem finančnem poslovanju Slovenske filharmonije, smo jih preverjali pri Damjanu Damjanoviču. Beseda je nanesla tudi na sodelovanje njihove hiše z odvetniško pisarno Carmen Dobnik in na odprte sodne spore. Damjanovič je pojasnil, da odvetnici Dobnikovi zato, ker nimajo lastne pravne službe, odštejejo mesečni pavšal 1800 evrov bruto. »Tožb nimamo, večkrat pa potrebujemo pravno pomoč pri tolmačenju zakonodaje,« je zatrdil.

Zaradi tega odgovora smo bili nemalo presenečeni, ko smo med razporedi obravnav na ljubljanskem okrožnem sodišču kmalu po opisanem pogovoru opazili, da je v zvezi s tožbo Steffena Schreyerja proti Slovenski filharmoniji sklicana obravnava zaradi nezakonite odpovedi dogovora o sodelovanju. Damjanovič je tedaj pojasnil, da je na zadevo pozabil, ker so se z odvetniki o njej pogovarjali, ko je bilo vse še izvensodno: »Ni razloga, da bi vam jo prikril, saj gospod zaradi osebnih interesov zahteva, kar mu ne pripada zaradi nespoštovanja dogovora.«

Ob tem je treba vedeti, da je bila tožba vložena že 6. novembra 2012, kar pomeni, da je Damjanovič kot direktor Slovenske filharmonije slabo obveščen o dogajanju v hiši. Nam je pa Schreyerjev odvetnik Metod Žagar iz Odvetniške pisarne Ušeničnik Žagar potrdil, da so zadevo pred vložitvijo tožbe poskušali rešiti izvensodno in na miren način: »S tem namenom sem se pred vložitvijo tožbe z gospodom Damjanovičem sestal pri odvetnici Dobnikovi, vendar do izvensodne poravnave ni prišlo.«

Sodišče na stran tožnika

Tožbo je Slovenska filharmonija poleti izgubila. Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da mora zaradi nezakonite odpovedi dogovora o sodelovanju z dne 12. maja 2009 Schreyerju plačati dobrih 19 tisoč evrov bruto s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi. Nekdanjemu šefu dirigentu Slovenskega komornega zbora mora povrniti tudi dobre štiri tisočake pravdnih stroškov.

Schreyerju, ki je sodeloval pri oblikovanju umetniškega programa abonmajskega cikla komornega zbora in izvajal koncerte, so v Slovenski filharmoniji odpovedali sodelovanje, ker naj ne bi opravljal določenih dogovorjenih obveznosti. Med drugim naj ne bi pripravil predloga programa za abonmajski sezoni 2011/2012 in 2012/2013. Tožnik je ugovarjal, da ni kršil dogovora, saj je predano in skrbno opravljal delo z zborom. Sodišče je pretehtalo dokaze, opravilo pogovore z odgovornimi za spor in mu dalo prav. Schreyer meni, da je bil povod za razhajanja s Slovensko filharmonijo v tem, da je želela njegovo mesto zasesti druga oseba. Potem se je začelo iskati razloge za odpoved dogovora o sodelovanju, ki je bil sklenjen leta 2009.

Odvetnik Žagar izpostavlja, da so njegovemu varovancu dogovor o sodelovanju odpovedali 27 mesecev po tem, ko naj bi prvič kršil obveznost. In še to obveznost, ki jo je želel izpolniti, pa mu je bilo naročeno, naj je ne izpolni. Slovenska filharmonija se bo na razsodbo pritožila.