Spor med alternativci: Kdo bo priznal konceptualni rop?

Člani iniciative Cirkulacija 2 pozivajo Andreja Kurnika, da se identificira kot odgovoren ali pa se distancira od dejanj.

Objavljeno
10. oktober 2013 20.19
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Člani iniciative Cirkulacija 2 Borut Savski, Stefan Doepner in Boštjan Leskovšek, ki od leta 2007 delujejo v nekdanji tovarni Rog, se distancirajo od današnjega sporočila za javnost Nadstandardnega komiteja Rogovec, ki trdi, da je odgovoren za tatvino v galeriji Alkatraz na Metelkovi.

Skupina neznancev je v torek iz galerije ukradla za 30.000 evrov razstavnih predmetov. 

»Ne poznamo nobene identificirane skupine začasnih uporabnikov, ki bi se imenovala Nadstandardni komite Rogovcev. Prav tako nismo predali zastopanja naših stališč nikomur, zato je izjava o odgovornosti za krajo v galeriji Alkatraz, ki da jo prevzemajo Rogovci, popolna izmišljotina in dezinformacija. Ob tem smo tudi izjemno presenečeni nad nekritično objavo nepreverjene in popolnoma anonimne izjave v časniku Delo,« so zapisali.

Akcija zakrinkane skupine v galeriji Alkatraz je po njihovem mnenju izključno kriminalno dejanje, ki se je znesla nad manjšino oziroma posamezniki.

Ker je pred tedni skupina posameznikov iz skupine Socialnega centra Rog že izvedla podoben pogrom nad dvema začasnima uporabnikoma nekdanje tovarne Rog, je po njihovem mnenju dokaj očitno, da gre tudi v primeru za iste ljudi.

Menijo, da gre za ljudi okoli Andreja Kurnika, profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede, ki jih imenujejo »Kurnikovci«. Pozivajo ga, naj se identificira kot eden od odgovornih ali pa se distancira od obeh omenjenih dejanj.

»Ker so tudi umetniki in galeristi povečini del vstajniškega gibanja, je njihova na videz aktivistična akcija še manj razumljiva in do konca sprevržena. Nobeno prevračanje pomenov sloganov, ki si jih je privoščila Marija Mojca Pungerčar, ne odtehta perverzij, ki si jih pri upravičevanju svojih motivov privoščijo Kurnikovci,« so zapisali člani iniciative Cirkulacija 2.

Največja perverzija Kurnikovcev, je po njihovem mnenju, »popolna redukcija nekdanjega levičarskega intelektualnega diskurza na raven primitivnega desničarskega jurišništva - pogromaštva.«

»Skinhedovskih napadov je bilo v zgodovini Metelkove že veliko. Ali je zdaj nastopil čas levičarskih pogromov,« se sprašujejo.

Kot so poudarili v sporočilu, zavračajo obračunavanje z umetniškimi pristopi, kot se je zgodil v galeriji Alkatraz in že enkrat pred tem. Kot navajajo, so si podobno akcijo dovolili že v letu 2007, prav tako v primeru umetnice Marije Mojce Pungerčar. Z njo naj bi imeli dogovor o sodelovanju, ki so ga potem prekinili, nato pa vdrli na njeno predstavitev filma Cesta bratstva in enotnosti ter izrabili dogodek za svoje namene.

Akcijo so upravičevali z mnenjem, da je umetnica sodelovala z oblastniki. Vse skupaj je bilo leto kasneje enostransko opisano v publikaciji, ki jo je izdala državna institucija Moderna galerija kot zbornik projekta Radikalno izobraževanje. Brez možnosti predstavitve stališč tudi s strani umetnice, pojasnjujejo v Cirkulaciji 2.

»Diskurz, ki ga širijo Kurnikovci, je diskurz sovraštva, likvidacij, manipulacij in ideoloških prisil,« menijo in dodajajo, da je tatvina na Metelkovi del strategije notranjega cepljenja vstajniškega gibanja.

Od policije pričakujejo, da bo storilce čimprej identificirala in proti njim ustrezno ukrepala.