Sprehod po knjižnici v temi

S prevezo čez očmi se lahko sprehodite po knjižničnih prostorih. Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine pa bo opozarjalo na ovire, s katerimi se srečujejo v grajenem okolju.

Objavljeno
04. oktober 2013 17.21
bsa knjižnica
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Zveza društev slepih in slabovidnih v okviru projekta Odprte hiše Slovenije v soboto med 10. in 14. uro v ljubljanski mestni hiši vabi na nekoliko drugačen sprehod po knjižnici.

Obiskovalci si bodo za nekaj minut nadeli prevezo čez oči, nato pa se po knjižničnih prostorih sprehodili s pomočjo izkušenega spremljevalca. Na poti do knjižnih polic se bodo lahko zanesli samo na belo palico in izostrenost svojih čutov.

Slepim in slabovidnim je namreč običajni, črni tisk, nedostopen za branje, zato potrebujejo gradivo v drugih oblikah – v zvoku, brajici in povečanem tisku. Obiskovalci bodo imeli priložnost pobliže spoznati ta gradiva in se preizkusiti v branju na drugačen način. S tem želijo slepi in slabovidni opozoriti na pomen knjižnice za slepe. Že junija, ob tednu slepih, je zveza predstavila projekt nove knjižnice, financirane iz sredstev EU in ministrstva za kulturo, za katero pa še iščejo ustrezne prostore.

Tudi Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine bo opozarjalo na ovire, s katerimi se srečujejo v grajenem okolju. Obiskovalci bodo v atriju Magistrata lahko z invalidskim vozičkom preizkusili, kaj v praksi pomenijo nepravilen naklon klančine, preširoke reže, preozka vrata in podobne ovire. Če bo vreme lepo, bodo lahko nekatere ovire ob 10. ali 12. uri skupaj z uporabniki invalidskih vozičkov izkusili tudi po ljubljanskih ulicah.