Spreminjanje podobe in lastništva Krisperjeve hiše

Po prenovi stavbe bo v pritličju namesto knjigarne drogerija, v nadstropjih in na podstrešju pa je že dvanajst luksuznih stanovanj 

Objavljeno
28. november 2012 15.31
Ljubljana 26.11.2012, drzavna zalozba foto: Tomi Lombar
Janez Petkovšek/Delo
Janez Petkovšek/Delo

Ljubljana – Knjigarna in papirnica na Mestnem trgu 26, ki jo je DZS zaprla 16. novembra, ima novega lastnika. V njej bo po preureditvi trgovski lokal podjetja Drogerie Markt. Krisperjevo hišo so že ogradili, tako da je pričakovati hitro odprtje nove trgovine.

Zaprli zaradi zaprtja središča za promet

Kot piše v obvestilu na enem od vhodov v nekdanjo papirnico in knjigarno, se je DZS odločila za zaprtje zaradi reorganizacije. V imenu predsednika uprave Bojana Petana smo dobili le pojasnilo, da je zaradi spremenjenega prometnega režima v mestnem jedru – ceste so zaprte za ves promet razen dostave – postala lokacija zelo velike knjigarne in papirnice na Mestnem trgu kupcem manj dosegljiva in zato tudi manj privlačna. Hkrati so dali vedeti, da bo v izpraznjenih pritličnih prostorih Krisperjeve hiše po njihovem odhodu in preureditvi nova mirna trgovina, ki sodi v mestno jedro. In obljubili, da bodo svojo zaprto trgovino nadomestili z drugo na primernejši lokaciji v mestnem jedru.

Namesto knjigarne drogerija

Ko so okoli Krisperjeve hiše začeli postavljati gradbene odre (Gradis skupina G), so nam na DZS še razkrili, da so knjigarno in papirnico prodali podjetju Drogerie Markt, ki da bo svoj trgovski lokal odprlo še pred koncem leta, saj preureditev prostorov ne bo zahtevna. In namignili, da bo nadomestna knjigarna in papirnica DZS podobne velikosti najverjetneje v isti ulici, kot je bila zdajšnja, dogovori zanjo pa da so v sklepni fazi.

Na oknih Krisperjeve hiše je videti tudi »reklamne trakove«, ki mimoidoče opozarjajo, da so stanovanja v obeh nadstropjih in na podstrešju naprodaj. DZS kot lastnica tega dela hiše je namreč pred časom stavbo temeljito rekonstruirala. Objekt, katerega posamezni deli so še iz 16. stoletja, zdajšnjo podobo pa je dobil večinoma v 19. stoletju, so pred kratkim posodobili predvsem v notranjem atriju.

Stanovanja le za najpremožnejše

Kot vidimo na fotografijah in sodeč po drugih podatkih na spletni strani krisperjevahisa.si, v zunanjost objekta skoraj niso posegali (prenovili so le dotrajano streho in fasade), obsežno rekonstrukcijo pa so pod nadzorstvom spomeniškega varstva izvedli v notranjih delih. DZS je naročila projekt prenove pri projektivnem biroju Ofis arhitekti, podjetje Timi iz Krškega je delo izvedlo oktobra lani. Uporabno dovoljenje so dobili decembra, maja letos pa so začeli prodajati dvanajst luksuznih stanovanj.

Ta merijo od 90 do 197 kvadratnih metrov, pri čemer ima največje še 58 kvadratnih metrov veliko teraso. Za zdaj sta rezervirani le dve, preostalih deset je še naprodaj. Kar pa ni čudno, saj najcenejše stane 350, najdražje pa 920 tisočakov.