Deroči potok odnesel moškega, razmere v Ljubljani se umirjajo

Deroči potok na Rakovi jelši je včeraj odnesel moškega, policisti in reševalci ga še niso našli.

Objavljeno
23. oktober 2014 12.47
Poplave Vič
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Razmere po poplavah v Ljubljani se umirjajo, pripadniki reševalnih služb črpajo še vodo iz večjih industrijskih objektov, večino dela pa so končali že ponoči.

Pristojni še vedno iščejo moškega, ki ga je v sredo z mostu odnesel deroči potok. Kot so pozneje ugotovili, je hotel preveriti moč deročega potoka in stopil na most, ki ga je že zalila voda, čeprav so mu očividci to odsvetovali. Na mostu pa ga je spodneslo in odneslo v vodo.

Gasilci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske danes pomagajo občanom pri prenosu kosovnega materiala iz poplavljenih objektov. Po grobih ocenah je bilo v Ljubljani poplavljenih 900 objektov.

Kot je za STA pojasnil vodja oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL Robert Kus, se je voda s poplavljenih območij v Podutiku, Rožni dolini in na Viču do večera že umaknila, tako da so ponoči črpali vodo iz objektov. Večino dela so pripadniki reševalnih služb ponoči končali, danes pa črpajo še vodo iz večjih industrijskih objektov na Dolgem mostu in ob Tržaški cesti.

Pomoč nudi tudi Gasilska brigada

Gasilci s pomočjo 60 vojakov danes občanom tudi pomagajo pri prenosu kosovnega materiala iz poplavljenih objektov in pri čiščenju. Snaga bo namreč danes popoldne začela odvažati kosovne odpadke. Prebivalce pri tem prosijo, naj preverijo okvirni urnik odvozov na spletni strani www.snaga.si ter na telefonski številki 01/ 477 96 00. Na to številko lahko sporočijo tudi potrebe po odvozu, če ta ne bo izvršen skladno z objavljenim urnikom.

Kosovne odpadke sicer lahko prebivalci odložijo na mestih, ki jih sicer uporabljajo za odvoz kosovnega materiala, torej poleg dovoznih poti.

Na Gasilsko brigado Ljubljana, na telefonsko številko 01/ 234 20 00, pa se lahko občani obrnejo, če potrebujejo pomoč pri prenosu kosovnega materiala, reševalne službe pa jim bodo v skladu z razpoložljivimi silami pomagale.

Poplavljeno približno 900 stavb

Za oceno škode, nastale v poplavah na območju Ljubljane, je po Kusovih besedah še prezgodaj, po grobi oceni pa je bilo poplavljenih okrog 900 objektov. Škode bodo predvidoma začeli ocenjevati v začetku novembra, o čemer bodo občani pravočasno obveščeni.

Ceste, ki so bile v sredo zaradi poplav neprevozne, so danes že odprte, izjema je del Fajfarjeve ulica na Viču. Še vedno ni mogoč dostop do prostorov ljubljanskega območnega združenja Rdečega križa Slovenije, zato tam prejemnike materialne pomoči obveščajo, da jo bodo lahko prejeli prihodnji teden. Med poplavo njihovih prostorov ni zalilo, tako da voda ni dosegla skladišča humanitarnega centra in so zaloge humanitarne pomoči ostale na suhem.

Zaradi poplavljenih cest je bilo v sredo zaprtih še nekaj institucij na območju Viča, ki pa danes že normalno poslujejo, med njimi Upravno sodišče na Fajfarjevi ulici.