Stičišče za študente s priokusom nakupovalnega centra

Študentski kampus: Ob Pivovarni Union po novem 5500 kvadratnih metrov zemljišča in sedem objektov, namenjenih študentom.

Objavljeno
02. oktober 2015 11.19
Otvoritev študentskega kampusa na Pivovarniški ulici 1.10.2015 Ljubljana, Slovenija [študentski kampusi, Ljubljana, Slovenija]
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Študenti imajo od včeraj novo stičišče za druženje: študentska organizacija ljubljanske univerze je namreč odprla študentski kampus, ki bo »na enem mestu združeval kulturno in izobraževalno dejavnost študentov ter zadovoljeval še druge osnovne potrebe mladih«.

Z odprtjem študentskega kampusa, v katerem pa za zdaj (in vsaj do leta 2020) še ne bo prepotrebnih stanovanj oziroma bivalnih enot za študente, je torej študentska organizacija ljubljanske univerze končala prvo fazo obnove objektov v Pivovarniški ulici, kjer kampus stoji.

Za zdaj bodo študenti tam imeli na voljo študentsko čitalnico, študentski inkubator s prostori za coworking, večnamenski prostor, namenjen izobraževalnim dogodkom, umetniškim razstavam in podobno, predavalnice, študentsko trgovinico ter picerijo in kavarnico, kjer bo januarja začela obratovati še študentska menza.

V kampusu bodo tudi prostori administracije študentske organizacije, tam bo mogoče podaljšati subvencionirano prehrano in se vpisati v študentski servis. Do leta 2017 pa bodo v prostorih kampusa zrasle še športne površine z ustrezno infrastrukturo in druge dejavnosti po meri študentov.

Po dolgoročnem načrtu naj bi se širili tudi na sosednja zemljišča, kjer bi postavili študentski dom, čeprav je tamkajšnje območje predvideno za proizvodne dejavnosti in za zdaj tega ne omogoča. Direktor ŠOU v LJ Andrej Klasinc je povedal, da so pobudo za spremembo namembnosti že vložili, prepričan pa je še, da načrtovani tivolski lok železniške proge še dolgo ne bo posegel na to zemljišče.

Študentsko nakupovalno mesto

Zemljišče v Pivovarniški ulici je bilo sicer na javni dražbi prodano za 350.000 evrov, ŠOU pa je potem podjetju Replika invest, ki ga vodi nekdanji funkcionar študentske organizacije Benjamin Leskovec, zanj zamenjal nepremičnine v vrednosti okoli 1,2 milijona evrov.

V ljubljanski študentski organizaciji so takrat odgovorili, da so ponudbo »dobro proučili in se s ponudnikom dogovorili za menjalno pogodbo v vrednosti 490.000 evrov ter obnovo potrebnega, praznega stanovanja na Beethovnovi in za študente neuporabnih prostorov na Borštnikovem trgu v vrednosti 700.000 evrov«. Na včerajšnji tiskovni konferenci ob odprtju kampusa je Klasinc poudaril, da Leskovca, kljub njegovemu večletnemu sodelovanju s to organizacijo, ne pozna.

Je pa ŠOU v LJ tudi v tem primeru tržno naravnan, saj bodo v kampusu svoje mesto dobila podjetja, ki bodo za najem prostorov plačevala tržno najemnino. Študenti se bodo tako lahko na območju kampusa zavarovali v poslovalnici Zavarovalnice Triglav, nakupovali v diskontni trgovini prodajalne Tuš, študentsko delo iskali v poslovalnici e-študentskega servisa, se poleg študentske menze imeli možnost okrepčati v piceriji s kavarno, za svoje popotniške avanture pa se bodo lahko odločali v sodelovanju s turistično agencijo Collegium Mondial Travel.

Tudi kartica ugodnosti

Bojan Kurež, direktor zavoda za raziskovanje in razvoj socialnih inovacij Socialni inkubator Študentski kampus, je poudaril, da razlog za tržno razmišljanje ni v tem, da bi nameravali na območju kampusa postaviti nakupovalno središče, ampak le in samo pomoč študentom.

Klasinc je potrdil še, da razmišljajo o tem, da bi v poletnih mesecih, ko v kampusu ne bo študentov, tam postavili začasni avtokamp za avtodome, Kurež pa, da razmišljajo tudi o uvedbi študentske kartice ugodnosti: »S to kartico bi študenti pri vseh naših partnerjih imeli dodatne ugodnosti, hkrati pa bi tako tudi mi lahko evidentirali študente, ki kampus obiskujejo, identificirali njihove potrebe in jih še bolj učinkovito tudi zadovoljili.«