Stolpiči v Polju pred postopno obnovo

Ljubljanski stanovanjski sklad išče izvajalca, ki naj bi v 45 dneh saniral prvega od šestih propadajočih objektov.

Objavljeno
12. marec 2015 12.18
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Stanovanjsko sosesko Polje I, v kateri je šest stolpičev z 78 neprofitnimi najemnimi stanovanji, čaka postopna prenova. Ker mestnemu stanovanjskemu skladu lani ni uspelo dobiti izvajalca, ki bi bil pripravljen zamenjati izolacijo pod fasado v vseh stolpičih naenkrat, se je nedavno odločil, da bo z razpisom skušal najti izvajalca le za enega od njih.

Medtem ko je sklad avgusta lani iskal izvajalca, ki bi v 75 dneh saniral vseh šest stolpičev, pri čemer bi dal desetletno jamstvo za dobro izvedbo del (ta znaša 10 odstotkov od pogodbene vrednosti) in splošno jamstvo za odpravo napak v garancijskem roku v višini petih odstotkov od vrednosti posla, pa tokratni posel ponuja po precej ugodnejših pogojih.

Za prenovo stolpiča na naslovu Polje 371 s trinajstimi stanovanji je namreč predvidel, da mora izbrani izvajalec delo izvesti v 45 koledarskih dneh, garancija za dobro izvedbo del pa skupaj z davkom znaša le 8 odstotkov pogodbene vrednosti. Prispele ponudbe bodo odpirali predvidoma 19. marca, izvajalec bo izbran najpozneje dva meseca kasneje. Odločilna bo najnižja ponujena cena.

Kratek rok izvedbe

Izvajalec bo moral v poldrugem mesecu odstraniti fasadne plošče, zamenjati stekleno volno s kameno, popraviti slabo izvedene detajle v skladu z navodili proizvajalca materialov oziroma sistemov, sanirati toplotne mostove in odpraviti vzroke nastanka zidne plesni v stanovanjih.

Kot smo že pisali, je stanovanjski sklad sanacijo nameraval izvesti že lansko poletje, in sicer zaradi številnih pritožb stanovalcev, da so stolpiči, ki so bili zgrajeni leta 2005, zanje pa sta arhitekta Vasa Perović in Matija Bevk dobila celo Plečnikovo nagrado za arhitekturo, v slabem stanju. V posamezna stanovanja je namreč zaradi slabe izvedbe detajlov začelo zamakati, v manj kot desetih letih pa se je razvila tudi plesen po stenah in stropovih.

Podjetje SPL je po skladovem naročilu maja in junija lani pregledalo ovoja stavb in stanovanj na naslovih Polje 372 in 374 ter sklepalo, da imajo podobne težave tudi v preostalih štirih stolpičih. Takrat so ugotovili, da bo zaradi številnih strokovnih napak, odstopanj od projekta in slabe izvedbe detajlov potrebna temeljita sanacija na videz sicer zelo modernih objektov.

Manjkali so trakovi proti mrčesu v kapih strehe, podkonstrukcije so bile narejene iz aluminijastih kotnih profilov namesto iz lesenih letev, zaščita toplotne izolacije je bila na več mestih poškodovana, enako tudi izolacija, notranje stene ob oknih niso obložene z lesom, zaradi rež med ploščami, širokih od enega do petih centimetrov, so nastali toplotni mostovi, hkrati sta imela dostop pod izolacijo tako zrak kot vlaga. Zaradi odprtih stikov med balkoni in fasado so v prezračevalnih kanalih odkrili ptičja gnezda, v prezračevalnih slojih pa osja. Poleg slabo izvedenih detajlov so ponekod že odpadle pritrdilne fasadne podložke z zakovicami. V poročilu so še zapisali, da so za toplotno izolacijo uporabili stekleno namesto v projektu predvidene kamene volne. V pritličnih delih pa so odkrili tudi številne toplotne mostove.

Posebni pogoji sanacije

Kot je razvidno iz novega poročila SPL z naslovom Izvedba načrta sanacije fasadnega ovoja, pripravljenega 27. januarja, naj bi zdaj izvedli sanacijo zgolj enega stolpiča. Na primeru objekta Polje 371 bi potem preverili rezultate in po potrebi spremenili prvoten načrt sanacije vseh stolpičev, pri čemer bi skušali optimizirati izvedbo in stroške za preostalih pet.

Projekt bo precej zahteven, saj bo treba v okolici urediti štiri začasne deponije, namenjene za zdravje nevarni stekleni volni (pri transportu bo treba posebej paziti in čim bolj omejiti raztros vlaken po soseski). Hkrati bodo zaprli pet parkirnih prostorov.

Koliko bo sanacija stala, je še težko napovedati, nekakšen okvir pa je dejstvo, da bodo delo oddali po sistemu naročil male vrednosti. Zanje namreč velja omejitev, da ta ne sme presegati 80.000 evrov, ko gre za gradnjo ali adaptacije objektov.