Stolpnica na Topniški najlepša v mestu

Med 20 kandidati za najblok v Ljubljani priznanje MOL za lepotico, staro 45 let.

Objavljeno
22. marec 2017 11.00
Stolpnica Topniška 45
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V glavnem mestu se bodo od danes mesec dni spet vrstile spomladanske čistilne in druge akcije pod naslovom Za lepšo Ljubljano. Prvič letos pa bo občina podelila priznanje za najblok v mestu. Prejeli ga bodo stanovalci stolpnice na Topniški 45.

Da si priznanje med dvajset nominiranimi večstanovanjskimi objekti zasluži prav stolpnica v križišču Šmartinske, Vilharjeve in Topniške, nas nista prepričali le zgledno urejena in vzdrževana okolica in lepo obnovljena fasada, temveč tudi pripoved dolgoletnega hišnika in predstavnika nadzornega odbora lastnikov Alojza Medveška, ki v stolpnici živi že od vsega začetka, to je od leta 1972. Devetnajstnadstropna stolpnica, v kateri je kar 138 stanovanj in ki je ob postavitvi veljala za eno najsodobnejših stavb (tudi glede protipotresne zaščite) ter s 67,5 metra višine tudi za najvišjo v tedanji Jugoslaviji, je še danes lepotica predvsem zaradi odgovornih lastnikov.

V lasti države in občine je le še sedem stanovanj, vsa druga, ki so imela prej status najemnih, pa so stanovalci odkupili po Jazbinškovem stanovanjskem zakonu. Toda ne glede na lastništvo so se do objekta in okolice, ki so ga zgradili po načrtu arhitekta Dušana Černiča, odgovorno obnašali že prej. Pred uvedbo novega stanovanjskega zakona so imeli celo redno zaposlenega hišnika, zdaj to vlogo opravlja pogodbeni hišnik. Medvešek, ki je bil hišnik med letoma 1994 in 2002, že dvajset let pa je predstavnik nadzornega odbora lastnikov, nam je razkril, da so v 25 letih v stolpnico vložili že več kot 800.000 evrov. V tem času so zamenjali dvigala in strojnico, poskrbeli za energetsko sanacijo 5000 kvadratnih metrov fasadnega ovoja (po besedah arhitektovega sina izbrana barva ni primerna, saj da je njegov oče predvidel nežno okrasto), po hodnikih zamenjali kar 800 kvadratnih metrov ploščic iz klinkerja, dvakrat menjali hidroforno postajo, napeljali optični kabel ...

Iznajdljivost

Ker so stroški energetske sanacije presegli 400.000 evrov, so si pomagali tako, da so se odpovedali posameznim delom skupnih prostorov in nepohodni terasi na vrhu stolpnice. Na zadnji so dovolili ureditev dveh velikih stanovanj, z izkupičkom od prodaje pa financirali precejšen delež prenove. Ker v rezervnem skladu kljub rednemu varčevanju niso imeli dovolj denarja, so običajni mesečni znesek 25 centov na kvadratni meter stanovanja povišali na evro. In po 12 letih varčevanja prenovo fasade tudi izpeljali.

Urejena okolica

Pozabili niso niti na okolico. Pred dvema letoma so uredili brežine zelenice, skupaj s pogodbenim hišnikom in upravnikom Emona plus, ki zanje skrbi že od leta 1994, pa so uredili park na jugozahodni strani, postavili več klopi za posedanje in nadstreške za kolesa ter vse zabojnike za ločevanje odpadkov zaprli v pomožne objekte, do katerih imajo dostop le stanovalci. Da bi park ostal urejen, občasno sicer izvajajo čistilne akcije s stanovalci, vendar vsako pomlad in jesen za grmovnice poskrbi vrtnarstvo iz Vodic. Za lep videz hiše in okolice poleg hišnika redno skrbi še čistilka, ki vsak dan čisti stekla, hodnike, dvigala in druge skupne dele. Veseli so še, da jih posnemajo tudi v sosednjem bloku, kjer so prav tako kot oni že uredili klančine za invalide.

V stolpnici si želijo, da bi bila lepše urejena tudi širša okolica. Trn v peti so jim še vedno avtomobilisti, ki vdirajo na njihova parkirišča ali jim celo uničujejo zelenice; tudi tisto okoli otroškega igrišča na brežini na severni strani stolpnice. Medvešek meni, da bodo ta problem rešili takoj, ko bo na sodišču v nepravdnem postopku določen obseg pripadajočega zemljišče k njihovi stolpnici. Ko bo to rešeno, bodo tudi vedeli, kje postaviti zapornice, ki jih zdaj ne morejo.

Razpisna pravila

Občina se je akcije Najblok v Ljubljani lotila lani na pobudo enega od meščanov, organizirala pa jo je z namenom, da bi stanovalce večstanovanjskih objektov spodbudila, da po svojih zmožnostih pripomorejo k urejenemu videzu in čistoči svojega bivalnega okolja. Med 17 četrtnimi skupnostmi se je zanjo najbolj zavzela jarška. Ta je koordinatorje in člane upravnih odborov blokov, upravnike ter stanovalce lani pozvala, naj ji pošljejo svoje predloge na posebnem obrazcu, pri čemer mora blok ali stolpnica izpolnjevati več pogojev. Glavni so bili, da so večinski lastniki etažni lastniki stanovanj, da je v objektu vsaj deset stanovanjskih enot, da mora biti okolica bloka ustrezno urejena, prav tako skupni notranji prostori, energetska učinkovitost primerna (izolirane zunanje stene, podstrešja in strehe, večina oken zamenjana, prenovljen ogrevalni sistem ...), da zelenice niso spremenjene v parkirišča, da nasadi dreves ali posamezna drevesa niso požagana, na njihovem mestu pa parkirne površine. Največ, šest, prijav so poslali iz ČS Center, če upoštevamo skupno število, pa jih je bilo glede na število četrtnih skupnosti le nekaj več kot ena na vsako.

Kdo je bil v igri

Med nominiranci so bili objekti: Brilejeva 13 do 15, Brilejeva 19 do 21, Beblerjev trg 14, Kvedrova cesta 1, Strossmayerjeva 10, Ilirska 4 do 8, Grablovičeva 38 in 40, Močnikova ulica 10, Potrčeva 14 in 16, Trubarjeva cesta 75, Bratovševa ploščad 35 in 37, Ježkova – Pot Rdečega križa, Barjanska 50 do 72 in Mestni log 1 do 7, Bilečanska ulica 2, Zvezda 1 do 5, Tržaška cesta 51a, Smoletova 12, 12a in 12 b, Topniška 45, Adamičeva 3 in Ulica Bratov Učakar 44 do 46.