Stopnišče pod Tivolskim gradom bodo prenovili

Projekt obnove je pripravljen, javni razpis za izvajalca del bo izšel predvidoma še ta mesec.

Objavljeno
12. marec 2014 20.25
Stopnice na tivolski promenadi,Ljubljana Slovenija 10.03.2014
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Javni zavod Turizem Ljubljana je izdelal projekt za sanacijo stopnišča pod Tivolskim gradom. Pred dobrima dvema tednoma ga je predal mestnemu oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, ki bo predvidoma še ta mesec izpeljal javni razpis za izvedbo del.

Direktorica Turizma Ljubljana Barbara Vajda je poudarila, da bo podoba stopnišča, do katerega vodi Jakopičevo sprehajališče, ostala nespremenjena. Projekt obsega statično sanacijo celotnega stopnišča, zamenjavo dotrajane kamnite obloge, obnovo stopniščne ograje in štirih kipov – litoželeznih psov brez jezika, ki jih je leta 1864 ustvaril kipar Anton Dominik von Fernkorn. Urbana legenda pravi, da je umetnik storil samomor, ko je ugotovil, da je živalim pozabil narediti jezike.

Projekt obnove je bil izdelan v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji. Načrt gradbenih konstrukcij je pripravil Konstat biro, načrt arhitekture sanacije pa je delo družbe Eurotehnika. Že decembra lani so pridobili tudi kulturnovarstveno soglasje.

Okvirna cena izvedbe gradbenih del je 216 tisoč evrov, pri čemer niso upoštevani gradbeni nadzor, ukrepi varstva pri delu in morebitni drugi stroški. Javni razpis za izvedbo del bo objavljen še ta mesec, predvidoma v aprilu bo znan izbrani izvajalec in maja se bodo začela dela. Do poletja pa bi stopnišče moralo biti prenovljeno, če ne bo zapletov, je povedala Barbara Vajda.

Grad Tivoli stoji na koncu Jakopičeve promenade v osrčju parka Tivoli. Njegova zgodovina je burna, polna vzponov in zatonov. V njem so bivali plemiči, redovniki, vojska, mestni uradniki in nazadnje najemniki. Danes je sedež Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Grad s kavarno in okoliškim parkom spet postaja priljubljena sprehajalna točka Ljubljančanov.