Mestna ZL: Striković pravi, da je vodja, Sukičeva pa, da ni bila razrešena

Dosedanja vodja svetniškega kluba Nataša Sukič pravi, da je v Združeni levici niso razrešili.

Objavljeno
24. november 2015 17.56
Mo. Z.
Mo. Z.
V svetniškem klubu Združena levica, ki ima v mestnem svetu s 45 člani tri predstavnike, so na začetku tedna presenetljivo sporočili, da vodenje kluba prevzema Denis Striković. V koaliciji ZL pravijo, da je šlo za samovoljno odločitev, ki je v nasprotju s koalicijsko pogodbo.

»Obveščamo vas, da bo svetniški klub Združena levica v mestnem svetu MOL odslej vodil Denis Striković,« so v ponedeljek sporočili iz svetniškega kluba koalicije, ki jo sestavljajo stranke Iniciativa za demokratični socializem, Demokratična stranka dela in TRS. Na prošnjo za pojasnilo, zakaj menjava vodje kluba, se je odzvala Nataša Sukič, ki je do zdaj vodila svetniški klub in bila kandidatka koalicije ZL za ljubljansko županjo na zadnjih lokalnih volitvah. Opozorila je, da je »očitno šlo za poskus sovražnega prevzema svetniškega kluba«.

»Samovoljna odločitev«

»Združena levica, ki me je na ta položaj imenovala, me ni razrešila,« je zapisala svetnica. »O podrobnostih, ozadjih in akterjih tega dogajanja boste obveščeni v prihodnjih dneh,« je še dodala Sukičeva in nas napotila na predstavnika za stike z javnostmi v Združeni levici. Tam pravijo, da je šlo za Strikovićevo »samovoljno odločitev«, ki je tudi v nasprotju s koalicijskim dogovorom med tremi strankami, več pa da bodo pojasnili na tiskovni konferenci na začetku prihodnjega tedna, ko bodo tudi proučili s tem povezane pravne dileme. V poslovniku mestnega sveta, ki ureja organizacijo in način dela tega »najvišjega organa odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti MOL«, sicer ni posebnih določil v zvezi z vodenjem posameznega svetniškega kluba.

»Demokratično« kroženje

Medtem pa Denis Striković, ki se je v odgovoru na novinarsko vprašanje o menjavi podpisal kot vodja svetniškega kluba ZL, pojasnjuje, da je njihov »svetniški klub demokratično naravnan, v katerem so vsi člani enakopravni in lahko prevzamejo vodenje«.

»Po vsej verjetnosti lahko s tem načelom do konca mandata pričakujemo vsaj eno rotacijo vodje svetniškega kluba,« je še zapisal Striković, sicer član društva Gibanje TRS.

V Združeni levici tudi to zanikajo. Pojasnjujejo, da njihova koalicijska pogodba sicer omenja menjave na vodstvenih položajih, toda le, ko za to obstaja dogovor med koalicijskimi partnerji. Tega pa, kot poudarjajo, v primeru Strikovića ni bilo. Od tretje članice ljubljanskega svetniškega kluba Emilije Mitrović medtem pojasnila o dogajanju v njihovi mestni koaliciji nismo dobili.